Till innehåll på sidan

Gåvor att välja

Arbetstagare som visat nit och redlighet som anställd hos staten under minst 30 år kan tilldelas utmärkelsen "För Nit och Redlighet i rikets tjänst", NOR. Anställningsmyndigheten beslutar om vem som tilldelas utmärkelsen.

Arbetstagaren får välja mellan en guldmedalj, en kristallskål eller ett armbandsur av guld. Genom förordningen (1974:225) om utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst” har
regeringen beslutat vilka regler som gäller. Enligt dessa ska Arbetsgivarverket ansvara för upphandlingen av de föremål som föreskrivs samt ge råd och stöd till myndigheterna vid tillämpningen av förordningen.

Guldmedalj

Medaljen präglas i 23 karat guld, väger 11 gram och har en diameter på 27,5 mm. I samband av val av medalj väljs även om den monteras på rakt band eller rosett. Medaljen levereras i ett etui.

23 karats guldmedalj i etui

Armbandsur

Klockorna från Certina är tillverkade i 18 karat guld, med safirglas och band av läder. 

Den större modellen (herr) är värd 5 994 kr och den mindre (dam) 4 126 kr. 

Armbandsur i guld

Kristallskål/Gunnar Cyrén

Skålen från Orrefors är märkt med Riksvapnet och är signerad i botten "Orrefors Gunnar Cyrén". Skålen är 135 mm hög och har en diameter på 235 mm. 

Kristallskål med rutmönster

Kristallskål/Lisa Bauer

Skålen från Kosta Boda är formad, blåst och graverad för hand. Dekoren är skapad av konstnärinnan Lisa Bauer och mönstret speglar en småländsk Linnéa. Skålen är 190 mm hög och cirka 205 till 150 mm i omfång. 

Konstskulptur/Ernst Billgren

Ernst Billgren är ett med naturen och tillsammans med Kosta Bodas glasblåsare har han skapat denna vas exklusivt för utmärkelsen NOR. Vasen är 265 mm hög, 130 mm i diameter och väger 2,1 kg. 

Vas av Ernst Billgren

Konstskulptur/Bertil Vallien

Bertil Vallien har skapat denna halvbåt exklusivt för utmärkelsen NOR. Skulpturen är 310 mm hög, 95 mm lång, 90 mm djup och väger 2,5 kg. 

Glasskulptur av Berstil Vallien

Du kan hitta större bilder och mer information via den här länken.  

Innehållsansvarig:ceremonier@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-10-26