Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Fikasnack om utmaningsdriven utbildning med omedgörliga problem för hållbar utveckling och transformation med Anders och Lena

Podden "Fikasnack om framtidens utbildning" – avsnitt 49

Svartvita foton på Anders och Lena.

Johan Fridell fikasnackar med gäster från eller utanför KTH om framtidens utbildning i allmänhet och KTH:s förändringsprogram "Framtidens utbildning" i synnerhet. I avsnitt 49 samtalar Johan och Gunnar Tibert med Anders Rosén och Lena Gumaelius, verksamma på Global Development Hub (GDH), om utmaningsdriven utbildning för en hållbar samhällsutveckling.

Tid: On 2024-11-20 kl 15.30 - 16.00

Videolänk: Zoom

Språk: Svenska

Medverkande: Johan Fridell, Gunnar Tibert, Anders Rosén, Lena Gumaelius

Exportera till kalender

Har du frågor till Anders och Lena?

Då är du välkommen att mejla frågorna i förväg till framtiden@kth.se  eller skriv dem lajv i Zoomchatten onsdag 20 november kl. 15.00–15.30.

Ett av de KTH-övergripande projekten som startat 2024 inom Framtidens utbildning är "Utmaningsdriven utbildning med omedgörliga problem för hållbar utveckling och transformation". Projektet ska stärka befintliga utmaningsdrivna kurser och lärare som adresserar omedgörliga problem för hållbar utveckling och transformation, och möjliggöra uppskalning och spridning av sådana utbildningsformer till fler utbildningsprogram.

Poddvärden Johan och medvärden Gunnart Tibert, vice programledare i Framtidens utbildning, träffar projektledarna i ett samtal om projektet och relaterade nyckelbegrepp, exempelvis: är det någon skillnad på, och i så fall, vad är det för skillnad på utmaningsdriven utbildning och problembaserad lärande? Och varför är det här och omedgörliga problem viktigt för framtidens utbildning på KTH?

Dagens gäster: Anders Rosén och Lena Gumaelius

Både Lena och Anders är verksamma i KTH Global Development Hub (eng) , som har en viktig roll i projektet.

Anders profil

Lenas profil

Lär dig mer om utmaningsdriven utbildning och omedgörliga problem

Relaterad läsning

Magganhubben: För utveckling av utmaningsdriven utbildning för ett mer rättvist och hållbart samhälle (eng, kth.se)

Tanzania modell för ny pedagogisk satsning (kth.se)

Magganhubbens pilotprojekt i Openlabs lokaler (openlabsthlm.se)

Utmaningsdriven utbildning, CDE (eng)

Diskutera omedgörliga problem (wicked problems) på Storträffen

Storträffen är en del av kvalitetssystemet på KTH. På höstens Storträff 28 november kommer det finnas minst ett diskussionsbord om omedgörliga problem, varav ett kommer ledas av Gunnar Tibert. Nu kan du anmäla dig och rösta på diskussionsämnen till Storträffen som denna gång har det övergripande temat: När alla drar sitt strå till stacken - små insatser som gör stor skillnad.

Läs mer, anmäl dig och rösta på ämnen till Storträffen HT24

Storträffen har tidigare haft omedgörliga problem som tema. Se dokumentationen, som inkluderar huvudtalaren Luigia Brandimartes inspirerande presentation; en representation av framtidens utbildning? Avgör själv: Storträff för att lösa stora utmaningar – fokus på AI och "Wicked Problems"

Lunchseminarier om omedgörliga problem

PriU-grupperna för hållbar utveckling och jämställdhet, mångfald och lika villkor (JML)startar tillsammans i december en seirie lunchseminarier som kommer fortsätta under våren. Alla seminarier sker kl. 12:15-13:00 i Zoom, kth-se.zoom.us/my/aroxyz . De två första:

Kursen LH233V – Lärande för utmaningsdriven utbildning med globala utvecklingsmål

Kursen ger stöd till lärare som vill lära sig mer om och implementera wicked problems, utmaningsdriven utbildning och andra former av projektbaserat lärande. Läs mer om kursen LH233V  och ansök till vårterminens kursomgång: det är först till kvarn för de 34 platserna, dock senast 30 november.

Ansök till LH233V (formulär)

Om podden

Johan Fridell fikasnackar med gäster från eller utanför KTH om framtidens utbildning i allmänhet och KTH:s förändringsprogram Framtidens utbildning i synnerhet.

Fikasnackspodd varannan onsdag från hösten 2024

Från 28 augusti kommer Fikasnack om framtidens utbildning att köra varannan vecka tills vidare. Har du frågor, synpunkter eller förslag på ämnen/gäster till podden är du välkommen att mejla programledningen till framtiden@kth.se

Tidigare avsnitt

KTH Play

Varje avsnitt textas i KTH Play , först automatiskt och sen (efter ett tag) med manuell korr. Vill du skriva ut textfilen hittar du transkribersfunktionen om du klickar på ikonen längst uppe till höger i videovyn.

Spotify

Spotify

Youtube

youtube.com/@framtidensutbildning

Medskapa till podden

Eftersom vi poddar live, så har du möjlighet att ställa frågor och kommentera under samtalets gång. Har du egna önskemål om vad du skulle vilja höra, eller kanske till och med delta själv i podden är du välkommen att höra av dig till framtiden@kth.se  (skriv "podd" i ämnesraden).

Poddvärd: Johan Fridell

Kanske du känner igen poddvärden Johan Fridell, som under coronapandemin fikapoddade med en tidigare KTH-kollega om digitalisering på KTH. Sök på Fikapodden (& Fika) på Spotify eller Youtube.