Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Framtidens utbildning på KTH

Graf: Principnamnen (blåa rutor) grupperade i lökformade områden (blå omgivande streck)

Ramverket för Framtidens utbildning

Framtidens utbildning är ett förändringsprogram med ett ramverk som ska hjälpa oss att vara proaktiva och strukturera vårt utvecklingsarbete av KTH:s utbildningar utifrån ett långsiktigt helhetsperspektiv.​

Ramverket består av 13 principer som är klustrade i 5 områden. 

Definitioner av principerna

LYSSNA PÅ PODD

Läs om Fikasnackspodden och hitta alla tidigare avsnitt

Skärmdump: Nicole Kringos med headset.

PODD #44

Fikasnack om Lärcentrum för breddad rekrytering och livslångt lärande

Nicole Kringos, som i många år arbetat för att bredda rekryteringen till KTH, leder nu ett KTH-gemensamt projekt som startar 2024 inom Framtidens utbildning. Nicole samtalar med Johan och Jocke om hur samarbete med lärcentrum har potential att stärka KTH:s breddade rekrytering "på riktigt" och samtidigt minska regional kompetensflykt ("brain drain").

Spotify #44 / KTH Play #44

Nicoles profil ; Projektwebbsida: Lärcentrum

Ny satsning på tekniskt basår i Stockholmsregionen

PODD #43

Fikasnack om utveckling av utbildning och ledarskap i förändring

Gunnar Tibert har många "hattar" på KTH. Nyligen tilldelades han Boreliusmedaljen 2024 för ”hans betydande insatser i utvecklingen av skolans utbildning genom ett framåtriktat, stödjande och analytiskt ledarskap”. Här resonerar han med Johan kring förändring och utveckling av pedagogik, utbud och ledarskap inom utbildning på kurs-, program-, skol- och KTH-nivå.

Spotify #43  / KTH Play #43

Intervju med Gunnar , Gunnars profil

Arnold Pears

Podd #42

Fikasnack om det KTH-gemensamma AI-projektet som startar i höst

Till hösten drar ett antal nya utvecklingsprojekt igång inom ramen för Framtidens utbildning. Precis som förra året är de flesta projekten ganska begränsade i tid och omfattning och har sin “hemvist” på en skola. Nytt för i år är ett antal KTH-övergripande projekt som i flera fall tar avstamp i förra årets utvecklingsprojekt. I det här avsnittet berättar Arnold Pears om ett av de nya utvecklingsprojekten: ​"Pedagogisk användning av AI i undervisning"​.

Spotify #42  / KTH Play #42

Arnolds profil

Foto: Leendes Joakim i vit skjorta och grå kavaj.
Foto: Petter Wallebo

Joakim Lilliesköld byter uppdrag

Joakim Lilliesköld berättar här varför han avslutar programledaruppdraget tidigare än planerat, vad det innebär för KTH och Framtidens utbildning samt vad som händer nu med programledningen och progra...

Läs artikeln
Foto: Pixabay

CBH startar nytt masterprogram – Datadriven hälsa

Hösten 2025 startar ett nytt masterprogram i datadriven hälsa på Campus Flemingsberg inom huvudområdet teknik och hälsa. – Vi har arbetat i flera år för att ta fram det här masterprogrammet, säger...

Läs artikeln
En student och en lärare framför en stor skärm.
KTH:s utbildningutbud ska utvecklas långsiktigt.

Utbildningsutbudet förnyas för framtiden

Utifrån sex grundläggande kriterier ska KTH:s utbildning utvecklas och förnyas. I utbildningsutbudet kommer också visionen om att KTH ska ta ett ledarskap i omställningen mot ett hållbart samhälle att...

Läs artikeln

INSPIRATION

Foto: Gunnar på scen, med medalj runt halsen.

Boreliusmedaljen 2024

Gunnar Tibert är Boreliusmedaljör 2024

Boreliusmedaljen 2024 har tilldelats Gunnar Tibert för ”hans betydande insatser i utvecklingen av skolans utbildning genom ett framåtriktat, stödjande och analytiskt ledarskap”.

Gunnar Tibert är Boreliusmedaljör 2024 (SCI)

Foto: Två kvinnor, en håller i en blombukett och en i ett diplom.

Levipriset 2024

Catherine Trask får årets Levipris

”Catherine är en entusiasmerande och medryckande lärare och handledare. Hon är djupt uppskattad bland ingenjörsstudenterna och doktoranderna”, skriver Sveriges Ingenjörer i sin motivering.

Catherine Trask får årets Levipris (CBH)

Huvudtalare Storträffen maj 2024

Farazee Asif

Farazee Asif , universitetslektor och docent i cirkulära produktionssystem vid Skolan för industriell teknik och managment (ITM), tilldelades KTH:s pedagogiska pris 2023. På Storträffen 14 maj 2024  berättade han om sitt arbete med kursen MG2043 Cirkulära tillverkningssystem  (CMS) som är studentcentrerad med flexibla inlärningsmetoder.

Lyssna när Asif gästar Fikasnackspodden Spotify #38 / KTH Play #38

Läs artikeln: ”Studenternas idéer kan bli spin off-företag”

Huvudtalare Storträffen Nov 2023

Tomas Ekholm

Tomas Ekholm , universitetslektor i matematik vid Skolan för teknikvetenskap (SCI), tilldelades KTH:s pedagogiska pris 2022. Som huvudtalare vid Storträffen december 2023 , delade Tomas sina tankar kring undervisning; han pratade om tid, drivkrafter för kunskapsbildning, möjligheter för att lyckas och om mötet med studenterna (under föreläsningstiden).

Lyssna när Tomas gästar Fikasnackspodden Spotify#3 / KTH Play#3

Läs artikel: ”Jag kan förbereda en föreläsning ett år i förväg”

Huvudtalare Storträffen maj 2023

Luigia Brandimarte

Luigia Brandimarte , universitetslektor och docent i hydraulik på Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad (ABE), tog emot KTH:s pedagogiska pris 2022. På Storträffen i maj 2023  berättade hon om sina tankar kring gränsöverskridande undervisning för att morgondagens ingenjörer ska kunna hantera omedgörliga problem.

Lyssna på Luigias Fikasnackspodd Spotify#5 / KTH Play#5

Läs artikel: "Låt inte lärandet begränsas till klassrummet"

SETT och HÖRT

Rapporter om AI

UKÄ-rapport om AI och högskolans utbildningsutbud

På Regeringens uppdrag har Universitetskanslersämbetet (UKÄ) analyserat vilken påverkan artificiell intelligens (AI) kan få för högskolans utbildningsutbud i relation till arbetsmarknadens framtida kompetensbehov.

Läs nyhet "AI skapar nya kompetensbehov – högskolorna behöver anpassa sitt utbildningsutbud"

Rapporten: Artificiell intelligens och högskolans utbildningsutbud (pdf, uka.se)

Lyssna på podden Ämbetet #8: Hur kommer AI att påverka högskolans utbildningar?

Motsvarande uppdrag gavs till Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) Artificiell intelligens påverkan på yrkeshögskolans utbildningsutbud (myh.se)

Foto: Mats Magnusson

Bloggpost

"Föränderligt väder och ett föränderligt KTH"

Mats Magnusson  är vice skolchef och forskarutbildningsansvarig (FA) på Skolan för industriell teknik och management (ITM). Hans bloggpost på temat förändring, ger en nulägesbild som präglar vardagen för många av oss idag på KTH.

Föränderligt väder och ett föränderligt KTH

Man i kavaj håller en presentation.

Presentation

Framtidens ingenjörsutbildning: Hur kommer AI och ML att förändra högre utbildning?

"Han överdrev nog lite" sa en åhörare efter Arnold Pears end note på SoTL 2023. Arnold pratade bl.a. om individualiserade lärandeupplevelser och hur campusinstitutioner måste ompröva sina resurser. Håller du med?

CDIO-mötets logga

Konferens

Sammanfattning av CDIO-möte om framtidens ingenjörsutbildning

KTH var i januari 2024 värd för CDIO:s regionala möte med fokus på framtidens ingenjörsutbildningen. Läs sammanfattning från dagens diskussioner och utvalda presentationer.

De viktigaste punkterna från CDIO-mötet

TIPS  

Vit text, blå bakgrund:För dig som undervisar i akademien – Centrum för universitetslärarutbildning.

Nyhetsbrev

Aktuell högskolepedagogisk forskning

Aktuell högskolepedagogisk forskning är nyhetsbrevet som på ett lättillgängligt sätt delar ny forskning om undervisning och lärande med dig som undervisar vid Stockholms universitet eller andra lärosäten.

Se senaste artiklarna och prenumerationslänk (su.se/ceul)

Självstudiekurs i Canvas

Självstudiekurs i förändringsledning

Så gott som alla av oss berörs av förändrings- och utvecklingsarbete. Genom KTH:s självstudiekurs i förändringsledning lär du dig hur du kan bidra utifrån din roll. Du väljer själv hur du vill lägga upp studietakten. Du kan gå kursen själv men kan också med fördel gå kursen tillsammans med en eller flera kollegor, då det finns ett par reflektionsfrågor som kan vara intressanta att diskutera tillsammans. I Canvas kursrum Förändringsledning  finner du en självstudiekurs i tre moduler som ger dig kunskaper om:

  • Att vara i förändring.
  • Att vara chef och ledare i förändring.
  • Att få det att hända i praktiken.
Skärmdump: utbildningsstöds startsida med rörmarkerat "utbilda" i megameny.

Webbresurser

Utbildningsstöd på intranätet

Via megamenyns "Utbilda" på intranätet hittar du webbsidor som samlar stödresurser både för lärare och administratörer; allt från designtips, manualer och processbeskrivningar till nyheter och stödaktiviteter.

Om webbsidorna

Det kan hända att engelska översättningar av webbsidor kan dröja lite.

Tänk på att många länkar på denna startsida leder till andra delar på KTH:s webbplats. Särskilt som Framtidens utbildning publicerar beslut, organisation och planer på intranätets ingång för "Organisation och styrning": Förändringsprogram för framtidens utbildning på KTH .