Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Gruppwebb

Med hjälp av grupper kan du samarbeta och kommunicera med andra personer, till exempel i projekt, nätverk och institutionsgrupper. Du kan gå med i grupper som du är intresserad av eller skapa egna. Gruppwebbar kan skapas av både studenter och anställda på KTH. På denna sida kan du läsa mer om hur Gruppwebben fungerar.

Kommunicera och dela information med andra

Gruppwebben erbjuder olika funktioner. Det här kan du göra i en grupp: 

Bra att veta om rättigheter i Gruppwebben

Många funktioner kräver att du är Administratör i gruppen. Läs mer under rubriken “Rättighetsnivåer för öppna grupper”. Inne i Gruppwebben finns dessutom hjälptexter som förklarar detta närmare.

 • Bygga upp en vänstermeny och skapa sidor.
 • Lägga upp bilder och filer.
 • Kommentera och diskutera med andra.
 • Skapa Wikisidor som andra användare med KTH-konto kan redigera.
 • Lägga upp händelser/möten i gruppens kalender. Alla som prenumererar på gruppen får automatiskt upp dessa händelser i sina personliga kalendrar. 

Hitta grupper

Du kan söka bland grupper  för att hitta den du är intresserad av (obs: slutna grupper visas inte i sökresultatet). De senast aktiva grupperna ser du på Socials startsida.

Prenumerera på en grupp du vill följa 

Du kan prenumerera på en grupp du vill följa genom att trycka på knappen "Prenumerera" i vänstermenyn på gruppsidan. När du prenumererar kommer du att ha en direktlänk till gruppen i den Personliga menyn. Du kommer få gruppens kalender-händelser inlagda i din personliga kalender samt e-postnotifiering för alla händelser i gruppen. Grupper som du använder oftare än andra kan du markera som “favoriter” i Personliga menyn genom att trycka på stjärnan framför gruppens namn. 

Skapa en egen grupp 

Du kan skapa en ny grupp direkt i Personliga menyn (under "Grupper"), Här är en direktlänk till “skapa ny grupp” .

Ge din grupp ett namn och en beskrivning som berättar vad syftet är. Beskrivningen visas upp i sökresultatet då någon letar efter en särskild grupp. I beskrivningen kan du även ladda upp en bild för gruppen. Välj om din grupp ska vara öppen eller sluten.

När du lägger till en person i en grupp får den personen automatiskt en prenumeration med utskick om vad som händer i gruppen. Det är bara administratörer som kan ta bort medlemmar och andra administratörer.

Öppen eller sluten grupp?  

Det finns två typer av grupper: öppna (offentliga) och slutna (visas endast för gruppens medlemmar).  

 • Öppen. Alla (hela världen) får läsa kommentarer, inlägg och sidor. I en grupp kan fler personer kommunicera. Det går fortfarande att göra en del innehåll (som vissa inlägg och sidor) synligt för enbart gruppens medlemmar och administratörer. En öppen grupp är sökbar.  

 • Sluten. Bara medlemmar får läsa och skriva i gruppen. En sluten grupp är inte sökbar för någon utanför gruppen. Nya medlemmar måste läggas till manuellt av någon som har administratörsrättigheter.  

Rättighetsnivåer för öppna grupper  

I öppna grupper har sidor och inlägg fyra synlighetsnivåer. Längst ned på varje sida och inlägg kan du se vad den har för synlighetsnivå. Dessa nivåer finns:

 • Hela världen. Sidorna kommer upp i externa sökmotorer, ex. Google-sökningar.

 • Alla inloggade användare. Personer som har ett KTH-konto ser.

 • Gruppens medlemmar och administratörer.

 • Bara gruppens administratörer. Enbart administratörer kan se dessa inlägg/sidor i sin aktivitetsström.  

Kommentarer får automatiskt samma synlighet som den sida eller det inlägg som den tillhör. När du skriver en kommentar ser du längst ner i kanten vilken synlighet inlägget/sidan har som du kommenterar.

Ändra synlighet för en grupp 

Tips!

Inne i Gruppwebbarna finns förklarande hjälptexter i anslutning till del flesta funktioner och inställningar. Vi rekommenderar att du läser instruktionerna noga. 

Om du är administratör i en grupp kan du ändra synligheten för din grupp. Gå till Översikt>Ändra beskrivning. Det finns även en länk under Administration> gruppmedlemmar. 

Tänk på att det enda innehåll som automatiskt blir öppet när du går från en sluten till öppen grupp är gruppens beskrivningstext. Resterande sidor behöver du själv ställa om synligheten på.

Om du har frågor om Gruppwebben eller behöver hjälp är du välkommen att kontakta it-support@kth.se .