Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

MemoCalendar

Ditt portabla tidshjälpmedel

Omslag

MemoCalendar

Projektbeskrivning

“ Det är en grundläggande mänsklig rättighet att ha kontroll över sitt eget liv och fatta sina egna beslut”

Abilia strävar efter ett jämlikt och socialt hållbart samhälle. Man arbetar för att skapa ett bättre liv och öppna upp möjligheter för människor med särskilda behov. Visionen med vårt uppdrag var att ge dementa bättre förutsättningar att orientera sig i tiden och planera vardagen. I abilias anda och med uppdragets vision i ryggen skapade vi MEMOcalendar

MF 1062, grupp C1: Lars Rylander, Kaspar McKenzie, Alexander Cenusa

Analys

MemoCalendar

Analys

Demens är en hjärnsjukdom som påverkar bland annat minnet, tidsuppfattningen och ibland även personligheten. Hur varje individ påverkas varierar stort, både mellan individerna men också för varje enskild individ då sjukdomen blir värre och värre. Efter två gjorda intervjuer insågs det att vårt hjälpmedel riktar sig bäst för de med mild till måttlig demens.

Researchen visade att inom målgruppen fanns en tillräcklig teknikvana för att hjälpmedlet kunde vara av digital typ. I och med demensens stora variationer måste produkten besvara dessa variationer med stor flexibilitet gällande t.ex notifikationer. Då är det till fördel om hjälpmedlet är digitalt.

I en av intervjuerna lyftes det upp att dementa ofta känner obehag inför obekanta materiella ting och att man ofta skäms för sin sjukdom. Researchen visade att de digitala hjälpmedel som finns på marknaden idag har svårt att nå ut till de dementa och att när väl implementeras görs det för sent i sjukdomsförloppet. Slutsatserna från detta var att: produkten måste vara igenkännbar, diskret, se professionell ut och kännas naturlig att använda även tidigt i sjukdomen.

Koncept

MemoCalendar

Koncept

MEMOclock

Designades med portabilitet som central tanke. Här bär användaren klockan som en ordinarie smartwatch. Användargränssnittet på klockan skall vara tydligt och ordentligt nedskalat gentemot en smartwatch.

MEMOcalendar

Vi ville skapa en digital almanacka som var bättre anpassad efter dementas behov och redo för framtiden. Den skulle va igenkännbar och innovativ på samma gång.

Konceptet är uppdelad i två med ett yttre skal av bokliknande karaktär för det igenkännbara utseendet och en inre teknikdel. Den skulle kännas naturlig att använda under en stor del av sjukdomsförloppet samt kunna anpassas väl till användarens preferenser.

MEMOcalendar används precis som den analoga almanacka den är baserad på. Du skriver upp dina händelser på ett enkelt sätt med den tillhörande pennan och får notifikationer när dina händelser snart ska ske samt hur lång tid du ska spendera på varje aktivitet.

MEMOblock

MEMOblock är vårt analoga alternativ. Designens huvudsyfte var att produkten skulle vara intuitiv och med kort inlärningsperiod. Man fyller på med plattor av olika storlekar för olika längd av aktiviteter. Dessa plattor har en möjlighet att modifieras och utformas efter användarens behov och typ av aktiviteter man regelbundet har. Till höger finns en tidsbar som vid starten av dagen har alla lysdioder upplysta för att sedan regelbundet släcka den översta för att visa hur man ska förhålla sig till dagens aktiviteter.

MemoCalendar

Slutprodukt

Den övre skärmen är en LCD-skärm, utan touch, och är till för att samla den viktigaste informationen, i färg, på ett ställe. Till exempel datum, tid och vad som kommer härnäst.

Till höger på skärmen finns tidbar som räknar ner enligt quarter hour principen för att användaren ska veta om hur långt tid något ska ske eller hur lång tid han/hon ska spendera på varje aktivitet. I kalenderdelen av den nedre skärmen lägger du in händelser, men kan även koppla anteckningar till en händelse såsom till exempel en handlingslista. På anteckningsdelen kan du lägga in allmänna anteckningar och listor som behövs. Den nedre skärmen är ett så kallat E-papper. En energisnål svart-vit touchskärm som ger både ett papperslikt utseende såväl som en papperslik skrivkänsla. Skärmen känner skillnad på ditt finger, spetsen på pennan och baksidan på pennan. Med spetsen på pennan skriver du och med baksidan suddar du. Fingret används för att navigera över skärmen i allmänhet och till exempel bocka av att du tagit din medicin.

För en kontaktperson, en anhörig eller flera, finns en app som är kopplad till produkten där denne kan hjälpa användaren med att planera dagen, lägga in händelser m.m. I appen finns det även en funktion för att lokalisera produkten ifall den tappas bort eller för att lokalisera användaren. Denna/dessa person/personer kan även på ett enkelt sätt anpassa produkten efter sjukdomsförloppet.

Poster

MemoCalendar poster (pdf 1,1 MB)

Projektmapp

MemoCalendar projektmapp (pdf 674 kB)