Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

MemoGotchi

Ett kroppsburet tidshjälpmedel för personer som lider av demenssjukdom.

Omslag

MemoGotchi

Projektbeskrivning

På uppdrag av Abilia har vi fått möjligheten att utveckla ett kroppsburet tidshjälpmedel för en användare i behov av kognitivt stöd. Vi valde att rikta in oss på målgrupp C, som omfattade vuxna och äldre som lider av en demenssjukdom.

Användaren behöver dagliga påminnelser. Dessa ska vara diskreta både visuellt och auditivt. Det är även viktigt att användaren kommer vilja, kunna och komma ihåg att bära med sig hjälpmedlet.

MF 132X, grupp C2: Astrid Bäckström, Sofia Lagervall, Ines Lindstedt, Ludvig Risbecker

Analys

MemoGotchi

Analys

För att förstå målgruppen och marknaden ordentligt tyckte vi att det var viktigt att höra från olika perspektiv.

Vi började med att samla information från anhöriga vi en enkät som skickades ut i Facebookgruppen Demensforum (f.d. Demensförbundet) för personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Enkäten gav ett kvantitativt underlag där vi fick förståelse för vad de största tidsrelaterade svårigheterna i relation till sjukdomen var. Svaren betonade framförallt problem med att följa dygnsrytmen och att det kan vara svårt att introducera nya hjälpmedel sent i sjukdomen.

Utöver enkäten gjordes också en kvalitativ undersökning i form av intervjuer med anställda som arbetar med personer med demenssjukdom. Den första var med en kvinna som jobbar som biträdande enhetschef inom hemtjänsten. Hon tyckte att ett tydligt schema för dagens aktiviteter var viktigt, och att personen behövde påminnelser innan en aktivitet eller händelse.

Vi pratade också med en undersköterska på ett omsorgsboende. Hon betonade att det är viktigt att symboler och text ska vara tydliga och enkla att förstå för den äldre generationen. Hon tyckte också att dagens hjälpmedel för demenssjuka är undermåliga.

Koncept

MemoGotchi

Koncept

Utifrån analysen tog vi fram tre koncept där vi sedan valde att arbeta vidare med ett flexibelt, bärbart hjälpmedel som skulle gå att fästa på kläderna eller bära med sig som nyckelring eller med nyckelband. Eftersom produkten skulle bli en trygghet och ett hjälpmedel för användaren ville vi att formen skulle spegla detta. Vi skissade därför först på en rund modell, där vi hämtat inspiration från den japanska leksaken Tamagotchi.

Vidare gjorde vi enkla formmodeller i polyuretanskum, och insåg då att en rund modell var svår att greppa. Därför fick vår modell ett nytt fyrkantigt utseende men med rundade hörn för att behålla den mjuka och trygga känslan. Med skummodellerna kunde vi också bestämma en lagom tjocklek på produkten.

Under denna fas jobbade vi även med produktens färgsättning och innehåll.

Sutprodukt

MemoGotchi

Slutprodukt

Vi valde att döpa våran produkt till Memogotchi efter “Memo”, som betyder ett skriftligt förslag eller påminnelse på engelska, och “Uotchi”, som betyder klocka på japanska. Namnet kommer dels från att vi hämtade inspiration från leksaken Tamagotchi. Produkten ska förmedla en känsla av trygghet och säkerhet.

Produkten går enkelt att sätta fast i byxlinningen eller hålla i handen. På hemskärmen går det tydligt att se dagens agenda, klockslag, veckodag och väder. Med ett enkelt knapptryck kommer nästa händelse upp, och användaren kommer kunna se med vem och om hur lång tid händelsen inträffar.

I vår analys framgick att enkel användning är viktig, både för användaren och stödperson. Därför vill vi att det ska vara enkelt att lägga till en ny händelse. Genom att hålla in knappen i 5 sekunder kommer en QR-kod upp som leder en vidare till en administrationsportal, där nya händelser och påminnelser kan läggas till i schemat. I portalen finns också möjligheten att ändra och justera utefter användarens behov.

Poster

MemoGotchi poster (pdf 246 kB)

Projektmapp

MemoGotchi projektmapp (pdf 5,0 MB)