Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Olivia fertilitetstest

Hittar dina fertila dagar med ett salivprov

Omslag

Olivia fertilitetstest

Projektbeskrivning

Ett fertilitetstest hjälper dig att hitta dina fertila dagar, men det finns idag få tester som fungerar för personer med en oregelbunden menstruationscykel. Uppdragsgivaren har tagit fram en teknik, anpassad för oregelbundna cykler, som indikerar de fertila dagarna via en mätare. Projektet gick ut på att ta fram en design för mätaren med fokus på användarvänlighet. Resultatet blev en salivmätare.

MF132X, Grupp 11: Emilia Nordström

Analys

Olivia fertilitetstest

Analys

Många av de fertilitetstest som finns idag riktar sig till personer med en regelbunden menstruationscykel. En regelbunden cykel har en längd mellan 21-35 dagar och studier kring menstruationscykeln baseras ofta på en 28-dagars cykel. En studie publicerad av Nature Digital Medicine visade dock att, av 600 000 deltagare, hade 13% en cykel på 28 dagar. Den vanligaste orsaken till en oregelbunden cykel är PCOS, vilket innebär att det finns många äggblåsor på äggstockarna samtidigt som det ofta förekommer en stor mängd testosteron i kroppen. Testosteronet gör att äggen inte mognar ordentligt och därför förekommer ägglossning sällan.

När kroppen förbereder sig på ägglossning ökar bl.a. östrogen och LH-hormon i kroppen. Många ägglossningstest mäter dessa ökningar för att indikera ägglossning. Efter ägglossning ökar progesteronet i kroppen och kroppstemperaturen ökar. Dessa effekter kan mätas för att styrka att ägglossning skett. Det finns få produkter som kombinerar indikation och bekräftelse då det går att förutse nästa ägglossning genom att hitta ett cykelmönster baserat på tidigare cykler. För en oregelbunden cykel fungerar inte denna metod då det inte går att förlita sig på mönstret.

Koncept

Olivia fertilitetstest

Koncept

Resultatet av en enkätundersökning visade att majoriteten av potentiella användare var mest bekväma med ett salivtest. Tre koncept togs fram med olika fokus där den enda givna komponenten var sensorer.

Det rosa konceptet hade fokus på att göra ett engångsprov återanvändbart. En provsticka med uppsugande material utformades, vilken sög upp saliv och provet med saliv lades i en analysenhet med sensorer. Det uppsugande materialet kunde sedan tas bort, tvättas och återanvändas.

Det gula konceptet hade som fokus att samla upp saliv i en extern behållare. En ihålig provsticka togs fram, som samlade upp saliv då användaren sög på den. Stickan placerades sedan i en tillhörande analysenhet där salivet rann ned på sensorer.

Det blåa konceptet fokuserade på att utesluta en extern provsticka. Därför sattes sensorerna på en utskjutande platta, vilken satt ihop med analysenheten. Ett tillhörande lock skyddade sensorerna när produkten inte användes.

Slutprodukt

Olivia fertilitetstest

Slutprodukt

Det blå konceptet utvecklades med fokus på att möjliggöra enkel rengöring, minimera involvering av användare samt att ge produkten en design som ej påminner om en medicinsk produkt.

Salivprovet tas genom att ta av locket och sedan sätta på enheten med en knapptryckning. Provtagningen startas genom att dubbelklicka på knappen. Sensorplattan, som är välvd för att passa tungans form, sätts in i munnen med sensorerna nedåt mot tungan. Dessa sticker ut för att indikera för användaren att de nuddar tungan ordentligt. Framtänderna placeras i nedsänkningen på ovansidan för att säkerställa att provtagning sker på samma ställe i munnen varje gång. Efter mätningen är klar skickas resultaten till en tillhörande app via bluetooth och enheten stänger sedan av sig själv.

Varje händelse indikeras med både ljud och ljus, t.ex. då enheten sätts på. Hela produkten har en rund form för maximal komfort vid olika grepp och är helt vattentät. Enheten har ett ytterhölje av silikon och locket är gjort av plast med en blank ytfinish. Sensorplattan har en klinisk design för att inge förtroende och en metalldetalj ger en fin övergång från silikonet. Olika färgval bidrar till en personifierad produkt.

Poster

Olivia poster (pdf 727 kB)

Projektmapp

Olivia projektmapp (pdf 2,2 MB)