Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Strategiska samarbeten på KTH och ITM

Målet med våra strategiska partnerskap är att utveckla långsiktigt samarbete för ömsesidig nytta. För KTHs partners innebär det säkerställd kompetensförsörjning, tillgång till kunskap och spetsforskning, ökad konkurrens- och innovationsförmåga.
För KTH innebär det stärkt utvecklingsförmåga, ökad kvalitet på utbildning och forskning samt stärkt innovationsförmåga hos våra studenter, lärare och forskare.

Exterior KTH
Foto: Anneli Nygårds

KTH har strategiska partnerskap med stora globala företag och organisationer inom offentlig sektor som har särskild betydelse för KTHs verksamhet. De strategiska partnerskapen innebär en stärkt omvärldsbevakning för KTH, genom partnerskapen skapas insikt om viktiga sektorers utveckling, behov, utmaningar och strategier. Partnerskap bygger på förtroendefulla relationer och ömsesidig förståelse för de olika roller organisationerna spelar i samhället, allt från högsta ledningsnivå till enskilda projekt.

Områden för strategiska samarbeten

KTH har partnerskap inom tre olika områden:

  1. Globala företag – för kunskapsutveckling, teknikutveckling, kompetensförsörjning och stärkt konkurrenskraft
  2. Offentlig sektor – för förståelse för samhällsutmaningar och prioriterade problemställningar att gemensamt adressera
  3. Ledande forskningsinstitut – för kunskapsuppbyggnad och tillämpning.

Typer av samarbeten

Partnerskapen spänner över hela KTHs verksamhet och omfattar bland annat följande typer av samarbeten:

Personrörlighet

Samarbeten där antingen en specialist från näringslivet tillbringar en del av sin arbetstid på KTH eller där en KTH-anställd tillbringar en del av sin tid näringsliv / industri som expert.

Kompetensförsörjning och utbildningssamverkan

Engagemang i utbildningsutveckling och samverkan i utbildningarna för stärkt relevans och kvalitet. Partners har stort intresse av att rekrytera ingenjörer eller doktorer. Utbildningssamverkan genom exjobb som genomförs i samarbete med partnern och gästföreläsningar / verkliga utmaningar i utbildningsprogram.

Forskningssamarbete

Gemensamma ansökningar om forskningsbidrag för gemensamma forskningsprojekt och partnerengagemang i kompetenscentra.

Dela resurser

Gemensam användning av labb och andra resurser av infrastrukturkaraktär vid KTH eller på partnerns plats.

Regelbundna möten genomförs med alla partners för synergier i satsningar och samsyn för att skapa gynnsamma förutsättningar för stärkt samverkan samt stärkt förmåga att mobilisera för större initiativ såväl nationellt som internationellt. Gemensamma möten sker på såväl högsta ledningsnivå som mer tematiska fördjupningar med relevanta roller.