Till innehåll på sidan

Sprid din forskning

Genom att lägga lite tid på att få dina resultat att synas i flera kanaler än i vetenskapliga tidskrifter, så kommer fler människor i kontakt med din forskning. Du ökar chansen att fler läser, diskuterar och delar dina artiklar.

Varför behöver jag kommunicera min forskning?

Varför behöver du som forskare lägga krut på att kommunicera och sprida din forskning? Räcker det inte med att publicera sig i vetenskapliga tidskrifter?

Idag kan alla digitala spår som en artikel lämnar efter sig i sociala media eller nyhetsartiklar få betydelse. Du ökar chansen att fler läser, diskuterar och delar dina artiklar. Vilket ökar möjligheterna att din forskning kan komma både intressenter, samhället och slutanvändare till nytta.

När KTH:s forskning syns utåt har det betydelse för universitetets ranking, något som kan locka ännu fler duktiga människor till KTH. I sitt myndighets uppdrag har KTH en skyldighet att visa vad man gör för skattepengarna. Även forskningsfinansiärerna är intresserade av att veta vad de får för sina pengar. Vissa forskningsfinansiärer har börjat fråga efter kommunikationsplaner i sina utlysningar och förväntar sig återkoppling om hur forskningsresultat delats med journalister och allmänhet.

Inspiration

"Tricks som sprider din forskning"

”Var inte rädd att förenkla och börja enkelt" säger Wouter van der Wijngaart som här ger dig en överblick över hur du kan öka din samhällspåverkan. Han bjuder även på några enkla knep och guidar dig praktiskt! - i att kommunicera din forskning.

KTH-PROFILSIDA

Så skapar du en effektiv profilsida

En genomtänkt KTH-profilsida är ett bra sätt att marknadsföra sig själv och sin forskning - på det sätt du själv önskar. Det är dags att lägga jantelagen på hyllan, en smart profilsida kan göra stor nytta.

Intervju med Mario Romero

Anders Salman and Pontus Ströbaek
Ander Sahlman och Pontus Ströbaek

"Att kunna presentera sin forskning öppnar dörrar"

Hur får du folk att lyssna när du förklarar ditt forskningsområde?
Och hur får du dem att förstå?
Vi frågade Anders Sahlman 8 snabba frågor om att vässa sina färdigheter i att presentera sin forskning.

PRESENTATION

Så presenterar du din forskning – tips från en mästare

Hur berättar man om komplicerad vetenskap så att folk förstår? Rezan Güler, KTH-doktorand och svensk mästare i att presentera forskning, delar med sig av sina bästa tips.

Rezan Güler om presentation