Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

ChannelComp

A general framework for computing by digital communication

Tid: Må 2023-11-20 kl 13.00

Plats: E32, Osquars backe 2, E-huset, huvudbyggnaden, Lindstedtsvägen 3, floor 3

Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/61848116543

Språk: Engelska

Ämnesområde: Telekommunikation

Licentiand: Saeed Razavikia , Nätverk och systemteknik

Granskare: Professor Deniz Gunduz, Imperial College, London, UK

Huvudhandledare: Professor Carlo Fischione, Nätverk och systemteknik; Assistant professor José Mairton Barros da Silva Jr., Division of Computer Systems, Uppsala University, Uppsala, Sweden

Exportera till kalender

QC 20231031

Abstract

Den nära förestående Internet of Things, drivet av 6G-nätverk och maskininlärningsteknologier, är på väg att förändra trådlös kommunikation till maskincentrerade paradigm, revolutionerande sektorer som hälso- och sjukvård samt industriell automatisering genom effektiv datahantering. Dock medför denna uppkopplingsboom utmaningar, inklusive påfrestningar på befintliga kommunikationssystem på grund av ökad datatrafik och beräkningsbehov.

Over-the-air-beräkning (OAC) framstår som en genomförbar lösning, genom att tillåta summering av överförda signaler hos en gemensam mottagare genom analog amplitudmodulering. Utformad för att möjliggöra samtidig datainsamling och beräkning vid nätverkskanten, strävar OAC efter att minska den centrala systembelastningen, minska latens och energiförbrukning samtidigt som det möjliggör realtidsanalys. Denna metod är särskilt fördelaktig för federerad inlärning, en maskininlärningsteknik som fungerar över decentraliserade enheter. Dock medför OAC:s beroende av analog kommunikation märkbara utmaningar, inklusive signal distortion under överföring och begränsad tillgänglighet av enheter som stöder analoga moduleringar. Digital modulering är ett föredraget alternativ, erkänt för dess utmärkta kanalkorrigeringsegenskaper och bred acceptans i moderna trådlösa enheter. Trots detta uppfattas dess integration i OAC som ett betydande hinder, med överlappande digitalt modulerade signaler som hotar den grundläggande konceptet med samtidig datainsamling och beräkning.

Den första delen av avhandlingen ger en översikt över kommunikationssystem, med särskilt fokus på relevanta OAC-metodiker för analoga och digitala delar och deras tillämpning i ML, särskilt vid träning av federerade inlärningsmodeller. Därefter genomförs en omfattande litteraturöversikt angående analoga OAC-tekniker, där befintliga begränsningar inom detta område identifieras. Forskningens centrala drivkraft introduceras sedan, med förslag på en innovativ digital OAC-metod tillsammans med ett nytt perspektiv på kommunikationssystemmodeller utformade för att utföra beräkningen. Kapitlet avslutas med en sammanfattning av de huvudsakliga bidragen från varje artikel inkluderad i avhandlingen.

I den andra delen introducerar vi ChannelComp, en ny och banbrytande beräkningsmetod som är kompatibel med nuvarande digitala kommunikationssystem, inklusive smartphones och IoT-enheter. En detaljerad analys av ChannelComp:s funktioner avslöjar hur den möjliggör digitala moduleringsscheman för att utföra beräkningar, vilket adresserar en kritisk lucka i tidigare forskning. Dessutom möjliggör introduktionen av förkodare utformade för funktionsberäkning över den fleraccessa kanalen, kombinerat med ett ramverk för genomförbarhetsoptimeringsproblem, en sömlös integration med nuvarande system. Jämfört med OAC, begränsad till analoga moduleringar, uppvisar ChannelComp bredare beräkningsmöjligheter och efterlevnad av strikta beräkningstidsbegränsningar, vilket visar dess robusta potential för framtida massiva maskintypkommunikationer. Denna innovativa metod signalerar en lovande riktning mot hållbar och effektiv framtida trådlös kommunikation.

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-338940