Till innehåll på sidan

Windows 10 Inplace Upgrade

Tillsammans med lanseringen av Windows 10 har Microsoft ändrat uppgraderingsprocessen till så kallad Inplace Upgrade.

Bakgrund

Nya utgåvor av Windows 10, som kallas feature update, släpps av Microsoft två gånger om året som en gratis uppdatering för befintliga Windows 10-användare. Varje funktionsuppdatering innehåller nya funktioner och andra ändringar i operativsystemet samt säkerhetsuppdateringar.

Dessa uppdateringar installeras genom en process som kallas Inplace Upgrade. En Inplace Upgrade ersätter din nuvarande version av Windows 10 med den senaste samtidigt som alla dina filer, inställningar och installerade program finns kvar.

Installationsprocessen

IT-avdelningen använder ett litet script/program, utvecklat av Onevinn, som ger dig som användare lite mer flexibilitet när det gäller att köra Inplace Upgrade, men om du inte väljer en tidpunkt kommer ändå uppgraderingen göras vid en tidpunkt som du inte kan välja och utan möjlighet att avbryta.

När skriptet/programmet körs visas ett popup-fönster som det ovanstående. Observera att "dagar kvar att uppgradera" kommer att vara mellan 30 och 45 dagar. Du har 3 alternativ att välja mellan:

  • Uppgradera nu: Detta kommer att leda till att inplace-uppgraderingsjobbet körs omedelbart. När jobbet körs kommer den nuvarande användaren att loggas ut och blockeras från att logga in medan uppgraderingsprocessen körs.
  • Minimera: Fönstret stängs men kommer dyka upp igen varannan timme tills du antingen kör uppgraderingen genom att klicka på knappen "Upgrade now" eller du tidsbestämmer uppgraderingen med "Schedule".
  • Planera: Om du klickar på det här kommer ett nytt fönster dyka upp och du kommer att kunna välja datum och tid för uppgraderingen. Du har också möjlighet att välja om installationen ska vara automatisk eller om du vill starta installationen själv vid det tillfället du valt.

Om du inte gör något eller väljer ett datum senare än tidsfristen, körs installationen automatiskt vid deadlinen utan ytterligare varning.

Uppdatering - 2022-02-16:

Denna uppdatering kommer vi att skicka ut till alla anställdas datorer som i dag har en Windows 10 version äldre än v20H2.

Det är starkt rekommenderat att köra detta jobb på KTH uppkopplad mot KTHs fasta nät med nätverkssladd.

Om man väljer att köra denna uppgradering utanför KTH eller via WiFi kommer den att ta längre tid beroende på uppkoppling. Uppgraderingen kommer att använda sig av AutoVPN för att förbättra prestandan under uppgraderingen. Det är inte rekommenderat att göra en uppdatering utanför KTH via mobilt bredband då upp till 10 Gb data kommer att laddas ner.

Sista dag för uppgraderingen är satt till 2022-04-01. Har man inte gjort eller schemalagt uppgraderings jobbet före detta datum startar uppgraderings jobbet då automatiskt.

Om du får ett felmeddelande att den uppgradering inte kunde installeras, vänligen kontrollera om du har minst 40GB ledigt diskutrymme på din hårddisk.

Innehållsansvarig:it-support@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2022-02-16