Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Postdoktorsstipendium inom hybrid styrning av robotsystem

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia och filosofi.

Arbetsplatsen

Avdelningen för reglerteknik vid KTH Skolan för Elektroteknik och Datavetenskap bedriver forskning inom nätverksbaserade styrsystem, robotteknik, kommunikationssystem, systembiologi och systemidentifiering. Stor del av forskningen bedrivs inom EU-projekt, liksom inom de två centra WASP och SRA TNG. Avdelningen har också starkt ekonomiskt stöd från den svenska Stiftelsen för Strategisk Forskning, från Knut och Alice Wallenberg Stiftelse och från Vetenskapsrådet.

Du kan läsa mer om avdelningen här: www.kth.se/dcs

Projektbeskrivning

Vi söker upp till två kandidater till postdoktorsstipendium inom hybrid styrning av robotsystem. De utvalda kandidaterna kommer att delta i en forskargrupp som fokuserar på nya styrningsmetoder för multi-robot system. Dessa innefattar en ny toppmodern rymdrobotankanläggning, som möjliggör utveckling och utvärdering av autonoma styr- och planeringsalgoritmer för system med flera agenter under simulerade mikrogravitationsförhållanden, och flera fritt flygande rymdfarkoster som rör sig friktionsfritt över epoxigolvet genom thrusterliknande framdrivning med hjälp av tryckluft.

KTH erbjuder en attraktiv arbetsmiljö och generös ersättning i form av stipendium. Som postdoktor på KTH har du möjlighet att delta vid konferenser, projekt och andra relevanta aktiviteter som kan utvidga ditt professionella nätverk och gynna din framtida karriär.

Kvalifikationer

Avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara en doktorsexamen, och som har avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång.

Sökande bör ha doktorerat inom minst ett av följande forskningsområden:

  • Rymdsystem och robotik

  • Multiagentstyrsystem och autonomi

  • Distribuerad styrning av nätverkssystem

  • Robotstyrning med människa i loopen

De utvalda kandidaterna skall ha utmärkta forsknings- och publiceringsresultat.

Erfarenhet med robot experiment är önskvärd.

Väl utvecklade analytiska färdigheter och färdigheter i problemlösning är ett krav.

Vi söker starkt motiverade personer, som kan arbeta självständigt, liksom inom en forskargrupp.

Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift är nödvändiga för att publicera och presentera forskningsresultat.

Ansökan

Du skickar din stipendieansökan via mail till rekrytering@eecs.kth.se . Du som sökande har huvudansvaret för att din ansökan är komplett när den skickas in. Din kompletta ansökan ska vara KTH tillhanda senast 2025-07-02. Märk din ansökan med diarienummer PA-2025-2124 .

Ansökan ska innehålla följande dokument:

  • Curriculum vitae; Fullständig meritförteckning inklusive alla dina relevanta akademiska och professionella erfarenheter

  • Personligt brev (innehållande beskrivning av tidigare erfarenheter inom det vetenskapliga området och motivering till varför du har intresse av detta uppdrag)

  • Publikationslista bistår med länkar till fem av dem som är mest relevanta för tjänsten

  • Forskningsplan, som är relevant för tjänsten (max 2 sidor)

  • Kontaktuppgifter till två referenser

Observera att det är ett stipendium, inte en anställning, som du ansöker om.

Om stipendieplatsen är placerad i säkerhetsklass, krävs en godkänd säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen (2018:585) för att bli behörig. Information om tjänsten är placerad i säkerhetsklass ges i samband med rekryteringsprocessen.

Om stipendiet

Period: 1 år med möjlighet till förlängning med ytterligare 1 år

Omfattning: Heltid
Antal stipendiater som söks: 1-2

Tillträde: Enligt överenskommelse, helst snarast möjligt

Ort: Stockholm

Kontakt

  1. Dimos Dimarogonas, Professor, dimos@kth.se , people.kth.se/~dimos/

  2. Natasha Kapama, HR administratör, rekrytering@eecs.kth.se

Vi undanber oss direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.