Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Frågor och svar om campusflytten

Svar på några av de vanligaste frågorna kring flytten av KTH:s verksamhet mellan olika campus.

Frågor och svar för studenter finns på Studentwebben

Hur kommer man lösa lokalfrågan för alla anställda som måste flytta från både Södertälje och Kista till campus, inkluderat forskarmiljön?

Nu när beslutet är taget kan vi börja lägga detta pussel. KTH Campus har 3000 kvm yta outnyttjad just nu men vi vet också att förtätning måste göras för att alla ska få plats. Just nu arbetar ett antal grupper med detta

Och studenterna, hur ska alla de få plats?

Detta är en prioriterad fråga och vi ser över vårt lokalbestånd för att se hur vi på bästa sätt kan lösa detta. För tillfället är det oklart om vi hinner styra om så antagning kan göras till KTH Campus redan HT24 eller om det blir först HT25. Så snart vi vet mer om det kommer information att gå ut.

Man flyttar KTH Södertälje och KTH Kista under samma tid. Varför inte göra en flytt i taget istället?

Vi ska planera hur vi på bästa sätt kan genomföra flytten och det kan vara så att vi delar upp flytten i olika delar men det är för tidigt att säga något om detta nu innan planeringsarbetet är färdigt.

Hur har man tänkt resurssätta arbetet med ta fram planer för flytten och faktisk genomföra den?

Vi kommer att involvera personal och studenter i planeringen av flytten. Planering och genomförande görs inom ordinarie arbetstid och vissa delar kan vi få hjälp av VS-personal med. För genomförande av själva flytten måste det gå att ta hjälp av flyttföretag.

Vad händer med Electrumlabbet?

I en utredning av Electrumlabbets framtid finns flera olika förslag. Den är gjord av Stefan Bengtsson tidigare rektor för Chalmers. I en artikel  finns själva utredningen att ladda ner.detta där också utredningen finns inlagd. 

Hur kommer KTH kunna ha en bra närvaro i Järva?

I målbilden finns tankar kring olika sätt för KTH att synliggöras i Järva och då tänker vi hela KTH:s verksamhet, inte bara EECS.

Vem tar hand om antagning och mottagning av höstens studenter?

Det kommer gå till som vanligt och vara tydligt var studenterna kommer att studera.

Att under arbetsdagen resa mellan KTH:s campus, är det en tjänsteresa?

När en arbetstagare, vars arbetsskyldighet omfattar fler än ett campus reser mellan dessa campus under arbetsdagen, så betraktas resan av arbetsgivaren som en ”resa för att fullgöra arbetsskyldigheten” och är därmed inte en tjänsteresa.Restiden räknas som arbetstid under förutsättning att arbetstagaren ”checkat in” och påbörjat arbetsdagen vid ett av de ställen där hen har sin arbetsskyldighet. Arbetsgivaren kan inte ersätta eventuell kostnad (bränsle/laddning, parkering, SL-biljett) för sådan resa. KTH köper inte in SL-kort, vare sig personliga eller opersonliga, till de arbetstagare som inom ramen för sitt ordinarie arbete har två eller flera ställen att arbeta vid.

När en arbetstagare har ett tjänsteärende på ett campus där man normalt inte arbetar (inte har arbetsskyldighet) så kan det däremot betraktas som en tjänsteresa som arbetsgivaren kan bekosta. Det gäller exempelvis om en arbetstagare, som normalt arbetar på KTH Kista och KTH Campus på Valhallavägen har ett tjänsteärende i Flemingsberg eller Södertälje. Den arbetstagare som reser med sitt SL-kort kan dock inte få ersättning för en sådan tjänsteresa. KTH ersätter heller aldrig så kallade biltullar/trängselavgifter. Den avgiften är en personlig skatt, som arbetsgivaren inte kan ersätta.  

Om du har ytterligare frågor, vänd dig gärna till HR på någon av mailadresserna nedan:
persadm@cbh.kth.se
persadm@itm.kth.se
hr-support@eecs.kth.se

Se även Skatteverkets information:  Vad är en tjänsteresa? | Rättslig vägledning | Skatteverket 

Får man som arbetstagare ha två eller flera tjänsteställen samtidigt?

En arbetstagare kan endast ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Huvudregeln är att tjänstestället är där arbetstagaren utför huvuddelen av sitt arbete. Var tjänstestället är geografiskt placerat har bland annat betydelse för avdragsrätten vid resor till och från arbetet och för tjänsteresor. Arbetsgivaren KTH lämnar uppgift om tjänsteställe till Skatteverket. Mer information finns hos Skatteverket Vad är tjänsteställe? | Skatteverket

En arbetstagare kan dock ha sin arbetsskyldighet förlagd på flera olika platser eller orter, vilket bestäms av arbetsgivaren genom arbetsledning, det vill säga när arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Vad är tjänsteställe? | Skatteverket