Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Breast cancer risk assessment and detection in mammograms with artificial intelligence

Tid: To 2024-01-18 kl 14.00

Plats: Air & Fire, Science for Life Laboratory, Tomtebodavägen 23A, Solna

Språk: Engelska

Ämnesområde: Datalogi

Respondent: Yue Liu , Beräkningsvetenskap och beräkningsteknik (CST)

Opponent: Associate Professor Anders Eklund, Institutionen för medicinsk teknik (IMT), Linköping universitet

Handledare: Associate Professor Kevin Smith, Science for Life Laboratory, SciLifeLab, Beräkningsvetenskap och beräkningsteknik (CST); Associate Professor Hossein Azizpour, Science for Life Laboratory, SciLifeLab, Robotik, perception och lärande, RPL, SeRC - Swedish e-Science Research Centre; Associate Professor Fredrik Strand, Department of Oncology and Pathology, Karolinska Institutet; Karolinska University Hospital

Exportera till kalender

QC 20231212

Abstract

Bröstcancer, den vanligaste cancerformen bland kvinnor globalt, kräver tillförlitliga metoder för tidig upptäckt. Även om mammografi fungerar som en kostnadseffektiv screeningteknik, understryker dess begränsningar i känslighet behovet av mer avancerade detektionsmetoder. Tidigare studier har förlitat sig på brösttäthet, utvunnen direkt från mammogram, som en primär indikator för riskbedömning, givet dess samband med ökad cancerrisk och cancermaskeringspotential. Visserligen förbiser en sådan enskild indikator bildinformation och spatiala relationer vilka är kritiska för cancerdiagnos. För att möta dessa begränsningar integrerar denna avhandling artificiell intelligens (AI) modeller i mammografi, med målet att förbättra både cancerdetektion och riskbedömning. 

I denna avhandling syftar vi till att fastställa en ny standard för bröstcancer-prediktion med hjälp av neurala nätverk. Genom att utnyttja datasetet Co-hort of Screen-Aged Women (CSAW), som inkluderar mammografier från 2008 till 2015 i Stockholm, Sverige, utvecklar vi tre AI modeller för att förutsäga inneboende risk, tecken på cancer och cancermaskeringspotential. Sammantaget kan dessa modeller effektivt identifiera kvinnor som behöver kompletterande screening, även efter en undersökning där patienten klassificerats som hälsosam, vilket banar väg för tidigare upptäckt av cancer. Individuellt har viktiga framsteg också gjorts i vardera modell. Riskdetektionsmodellen, utvecklad och testad på en stor populationsbaserad kohort, etablerar en ny state-of-the-art vid identifiering av kvinnor med ökad risk att utveckla bröstcancer, och presterar bättre än traditionella täthetsmodeller. Riskmodellen är noggrant utformad för att undvika att sammanblanda bildmönster relaterade till tidiga tecken på cancer med de som relaterar till långsiktig risk. Vi föreslår också en metod som gör det möjligt för vision transformers att effektivt tränas på samt utnyttja högupplösta bilder, en väsentlig egenskap för modeller som berör mammogram. Vi utvecklar också en metod för att förutsäga maskeringspotentialen i mammogram - sannolikheten att en cancer kan döljas av närliggande vävnad och följaktligen misstolkas. Hög maskerings-potential kan komplicera tidig upptäckt och försena ingripanden. Tillsammans med modellen sammanställer och släpper vi ett nytt offentligt dataset som kan hjälpa till att påskynda framsteg inom detta viktiga område. 

Genom vår forskning demonstrerar vi den transformativa potentialen med AI i mammografianalys. Genom att fånga subtila bildledtrådar överträffar AI-modeller konsekvent de traditionella baslinjerna. Dessa framsteg belyser inte bara de individuella och kombinerade fördelarna med modellerna, utan signalerar också ett paradigmskifte mot en era av AI-förstärkt personlig hälso- och sjukvård, med ett löfte om mer effektiv resursallokering och förbättrade patientresultat. 

urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-340723