The Alpha, the Omega, and Everything in Between
Managing Expectations in Swedish Higher Education
Tid: Fr 2025-01-31 kl 14.00
Plats: Kollegiesalen, Brinellvägen 8, Stockholm
Språk: Engelska
Ämnesområde: Teknik och lärande
Respondent: Stefan Lundborg , Lärande i Stem, Higher Education Organization Studies (HEOS)
Opponent: Associate Professor Mari Elken, University of Oslo
Handledare: Professor Lars Geschwind, Lärande i Stem; Professor Mats Benner, Lunds universitet; Docent Pär Olausson, Mittuniversitetet
Abstract
Syftet med denna avhandling är att avgöra hur kombinationen av förväntningar på lärosäten påverkar deras förmåga att utveckla egna strategiska positioner. Detta syfte etableras mot bakgrund av en pågående global förändring av förutsättningarna för högre utbildning och forskning som ofta beskrivs i termer av kunskapssamhällets framväxt. Denna utveckling placerar lärosätena som allt viktigare instrument för samhällsutveckling via deras kontroll över skapande och spridning av akademisk kunskap. Med denna växande betydelse följer också en allt större variation av förväntningar från en allt större variation av intressenter, som härstammar från såväl inom som utanför lärosätets väggar, och suddar ut själva gränserna mellan universitetet och dess omgivning. Med utgångspunkt i mångfalden av förväntningar som riktas mot lärosätena formuleras en övergripande forskningsfråga för avhandlingen enligt följande: Hur kan ett lärosäte konsolidera disparata förväntningar till en sammanhållen positionering?
Avhandlingen angriper denna fråga från fyra olika och kompletterande håll, vägledda av ett övergripande resursberoendeperspektiv som sätter fokus på hur interna och externa tryck hanteras och förhandlas i positioneringsprocessen. Detta övergripande perspektiv kompletteras av insikter från teorier rörande organiserat hyckleri, huvudman-agentproblemet, krishantering, akademisk frihet och organisatorisk hybriditet. Tillsammans tillhandahåller dessa perspektiv en varierad men konsekvent bild av hur osäkerheter behandlas, och balanser förhandlas, vid hanteringen av mångfalden av förväntningar. Det empiriska fokuset ligger på den svenska högskolesektorn, som studeras via djuplodande intervjuer som utforskar interna beslutsprocesser, enkätdata som ger en överblick över systematiska mönster, samt offentligt tillgängliga åsiktsdokument som belyser gränssnitten mellan universitet som organisationer och deras intressenter.
Avhandlingens resultat visar att den interna balanseringen av förväntningar systematiskt förstärker status quo, medan förändrade förutsättningar hanteras genom anpassning – orsakat av en internalisering av externa tryck via processer för hantering av osäkerheter. Balansen rubbas inte om det inte är nödvändigt, och när den rubbas sker det endast i den utsträckning som det krävs. Lärosätena är därmed tydligt responsiva gentemot förändrade förutsättningar i syfte att upprätthålla fortsatt verksamhet, men är föremål för starka begränsningar av deras förmåga att aktivt forma sina egna strategiska positioner.
Lärosätenas responsivitet gentemot olika typer av tryck innebär att deras funktionssätt i grunden blir kontextuellt betonat – kulturella förhållanden, fysiska realiteter och styrningsmekanismer spelar roll eftersom de avgör i vilken riktning balanseringen av förväntningar rör sig. Paradoxalt nog kan detta göra lärosäten — nominellt bland de mer svårstyrda organisationerna — lättare att påverka än många andra organisationer, men inte nödvändigtvis med enkelt förutsägbara resultat.