Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Återvinningsstationer på Campus

Här finner du information om var du kan slänga dina sopor och återvinningsmaterial så som returpapper, wellpapp, glas, metall på campus. På kartan kan du se var ditt närmsta avfallsrum, soprum och återvinningsrum finns.

Karta över fraktionsstationer (png 9,9 MB)

Förfrågningar och beställningar

9200@kth.se

På KTH skiljer vi på avfall enligt följande definitioner

Avfallsrum

På KTH finns tre typer av avfallsrum för omhändertagande av avfall. Dessutom finns ett antal på KTH utplacerade containrar för grovsopor.

Soprum

Avfallsrum för framförallt omhändertagande av köks och kontorssopor som är förslutna i säckar. Är soprummet tillräckligt stort kan det vara utrustat med kärl för sortering av wellpapp, papper och lysrör. Några soprum kan tänkas förstärkas med ytterligare fraktioner.

Återvinningsrum (Fraktionsrum)

Avfallsrum för omhändertagande av återvinningsavfall. I återvinninsrum finns kärl för återvinning av wellpapp, mjukplast, batterier, lysrör, tonerkassetter, el- och elektronikavfall, mindre grovsopor samt för förpackningar av metall, hårdplast, färgat och ofärgat glas.

Uppsamlingsplats

Avfallsrum som inte är öppet för allmän avfallshantering utan sköts framförallt av personal på Lokalserviceavdelningen. Överenskommelse om tid för hämtning och mottagning görs hos Lokalserviceavdelningens expedition, eller ansvarig handläggare.
Omhändertagande av kemiskt avfall sköts av Skolan för kemivetenskap.

Avfallshantering och uppdelning på olika fraktioner och avfallstyper

Sopor

Avfall som lämnas till slutlig destruktion efter att avfallet separerats och återvinningsavfallet och farligt avfall sorterats ut. Sopor lämnas i försluten säck i husens soprum. Sopor skall i huvudsak bestå av brännbart avfall.

Återvinningsavfall

Avfall som sorteras ut för att framförallt användas till materialåtervinning. Nedan listas de fraktioner som är möjliga att sortera ut på KTH och hur systemet fungerar.

Returpapper/Papper

Respektive institution/motsvarande samlar sitt returpapper i egna kärl som av egen personal körs till hämtadressen på hämtdagen. Många soprum är utrustade med ett returpapperskärl. Hämtdag för returpapper är onsdagar ojämna veckor. När ojämn onsdag infaller på helg eller annan ledig dag ändras oftast hämtdagen. Ändringar rapporteras via e-post till kontaktpersoner som finns registrerade hos Lokalserviceavdelningen. Undvik att lägga wellpapp i returpapperskärlet. Använd bur för wellpapp i husets soprum.

Wellpapp

I nästan alla soprum finns trådburar utställda där wellpapp kan samlas. Samtliga hus inom KTH-campus har ett soprum där wellpapp kan sorteras.

Glas

Glas i form av torra och rengjorda förpackningar kan sorteras i KTHs fraktionsrum.

Plast

Mjukplast och hårdplast i form av torra och rengjorda förpackningar kan sorteras i KTHs fraktionsrum samt i soprum som har uppsamlingskärl för plast.

Metall

Metall i form av torra och rengjorda förpackningar kan sorteras i KTHs fraktionsrum, samt i soprum som har uppsamlingskärl för metall.

Farligt avfall

Avfall som enligt lag och förordning måste hanteras på ett sådant sätt att inte människa eller miljö skadas. Nedan listas de avfallsslag som är att beteckna som farligt avfall och som hanteras centralt inom KTH-campus.

Kemiskt avfall

Avfall som framförallt uppkommer vid kemiskt laboratoriearbete. Kemiskt avfall som inte kan destrueras på plats måste säkert emballeras för transport till godkänd destruktionsanläggning.

Ansvarig för omhändertagande av kemiskt avfall är Skolan för kemivetenskap.

El- och Elektronikavfall

Uttjänt el- och elektronikavfall omhändertas av KTH. I fraktionsrum finns bur för el- och elektronikavfall, större mängder kan hämtas av Lokalserviceavdelningen. Kostnader för transport från KTH och destruktion bekostas av KTH. Transport och hantering inom KTH till och på uppsamlingsplats bekostas av institution/motsvarande. Överenskommelse av hämtning eller mottagning görs hos Lokalserviceavdelningens expedition eller ansvarig handläggare. Med elavfall menas allt som kan elanslutas med undantag för kyl- och frysskåp samt fasta installationer.

Lysrör, lysrörslampor och glödlampor

I de flesta soprum finns kärl för uppsamling av lysrör, lysrörslampor och glödlampor. De som har större lysrörsförbrukning och själv vill samla in lysrör i t ex orginalförpackning kan göra detta och därefter begära hämtning hos Lokalserviceavdelningens expeditionen eller ansvarig handläggare. Samla lysrören i förpackningen utan skyddshylsa och förslut förpackningen väl.

Toner

Förbrukade tonerkasetter till skrivare och kopiatorer kan lämnas i fraktionsrum eller soprum som har uppsamlingskärl för tonerkasetter.

Batterier

Torra småbatterier lämnas i fraktionsrum eller i soprum som har uppsamlingskärl för batterier. Alla typer av småbatterier skall samlas in.

Blybatterier typ bilbatterier hanteras som kemiskt avfall.

Kyl- och frysskåp

Kyl- och frysskåp innehåller komponenter som klassas som farligt avfall. Regelmässigt hanteras de som grovsopor men får inte hanteras i KTHs ordinarie grovsopsrutiner. Separat hämtning beställs av respektive avfallslämnare hos valfri entreprenör eller Lokalserviceavdelningen med betalning enligt gällande taxa.

Grovsopor

Sopor som är skrymmande och inte hanteras inom KTHs system för sopor, återvinningsavfall eller farligt avfall. Grovsopor får inte ställas i avfallsrum. För närvarande finns ett antal container utplacerade på KTH-campus för grovsopor. Ryms inte grovsoporna inom KTHs system åvilar det institutionen/motsvarande att på egen bekostnad tillse att avfallet omhändertas på ett för miljön säkert sätt. I KTHs fraktionsrum finns kärl för mindre grovsopor.

Hämtning av grovsopor kan beställas av Lokalserviceavdelningen.