Till innehåll på sidan

Nya utlysningar från EU och Energimyndigheten

UTLYSNING

Publicerad 2020-08-27

Nu är det dags att förbereda ansökningarna till de ambitiösa utlysningarna från Energimyndigheten och EU (A European Green Deal). KTH:s Energiplattform och KTH Research Office står redo för att bidra till ditt ansökningsarbete.

– Det är inte ofta vi ser så stora satsningar inom energiområdet som är så långsiktigt och ambitiösa. Här finns en bra chans för alla KTH-forskare som vill göra en insats, säger Christophe Duwig, vice föreståndare för KTH:s Energiplattform.

Utlysningar från EU och Energimyndigheten

Dels handlar det om EU:s satsning med namnet A European Green Deal (en europeisk grön giv) som bland annat ska främja omställningen till en cirkulär ekonomi. Dels utlyser Energimyndigheten en satsning på nya kompetenscentra inom energiområdet: en långsiktig satsning för att bygga upp starka nätverk mellan akademi och näringsliv. 

– KTH:s forskare är väl positionerade för att göra bra insatser inom ramen för båda dessa utlysningar. Men det är mycket kort tid kvar till ansökan därför fokuserar vi extra inom Energiplattformen för att underlätta för de forskare som vill delta, säger Christophe Duwig.

I båda utlysningarna ska ansökningarna vara inne redan i början av nästa år. Därför samarbetar KTH:s Energiplattform med KTH Research office för att bidra i alla steg av en ansökan. Såväl i de administrativa delarna som att knyta samman forskare och forskargrupper som kan bli starkare tillsammans.

Sök bidrag för ansökningsarbetet

KTH:s Energiplattform har dessutom ett bidrag att söka för själva ansökningsarbetet eller för inköp av externa tjänster. Bidraget är på 50 000 kronor och här bör en första kontakt tas så snart som möjligt – helst innan den 30 september även om detta är en mjuk deadline.

I båda utlysningarna kommer ytterligare information om utlysningskraven att publiceras under hösten. Energiplattformen och KTH Research Office planerar därför flera digitala seminarier för besvara frågor tillsammans med respektive myndighet. Datum för dessa seminarier kommer att publiceras på Energiplattformens webbplats. 

Även KTH:s strategiska partners kommer att kontaktas för att bidra vid ansökningarna. 

– Vi hoppas kunna arrangera en form av speed-dating mellan KTH:s strategiska partners och forskare som söker stöd. Vi kan även hjälpa forskare att bredda sina nätverk genom att länka samman forskare inom kompletterande områden, säger Christophe Duwig.

Ytterligare ett tips för de forskare som vill hitta rätt partner inför en ansökning är att lägga in en annons på webbplatsen Crowdhelix . Här är annonsering gratis för KTH-anställda.

Kontaktpersoner och mer information:

The European Green Deal: en europeisk grön giv

Här hittar du mer information om EU:s färdplan för en hållbar ekonomi.

Stöd vid ansökan: Malin Hedengran, KTH Research Office, malheden@kth.se

Energimyndighetens medel för kompetenscentrum

Energimyndighetens kompetenscentrum fokuserar på de energipolitiska och klimatpolitiska målet till år 2045.

Stöd vid ansökan: Anna Raask, KTH Research Office, araask@kth.se

Kontakt med KTH:s energiplattform

Lina Bertling Tjernberg, KTH Energy Platform, linab@kth.se

Christophe Duwig KTH Energy Platform, duwig@kth.se