Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Energy Dialogue - bra arena för att bygga nätverk

Posterutställningen under KTH Energy Dialogue avslutades med en prisutdelning där tre projekt belönades för sina presentationer: Penetration testing and threat modeling of critical infrastructures; Carbon from biowaste och Clostridium thermocellum: making second-generation biofuels a reality. Foto: Fredrik Persson
Publicerad 2021-12-03

Posterutställningen under KTH Energy Dialogue avslutades med en prisutdelning där tre projekt belönades för sina presentationer. Vinsten var en dags kommunikationsträning hos Vetenskap & Allmänhet.

Clostridium thermocellum - Making second generation bio-fuels a reality

Jeroen Koendjbiharie, Johannes Yayo, Teun Kuil, Antonius van Maris

– Det var mycket oväntat att få priset, det väntade vi oss inte. Vårt ämne skiljer sig något från andra, inte många andra biologer finns bland utställarna, säger Teun Kuil.

– Det är roligt att det går att förmedla det vi gör på ett enkelt vis som uppskattas så mycket att det även blir prisbelönt. Att presentera sin forskning på ett bra sätt är en av de svåraste uppgifterna som forskare, säger Jeroen Koendjbiharie.

– KTH Energy Dialogue var ett superbra evenemang. Många av ämnena var rätt långt från vårt eget men ändå viktiga att få en kunskap om. Dessutom är det ett bra sätt att få en inblick i energiforskningen som sker vid KTH, säger Teun Kuil.

Penetration testing and threat modeling of critical infrastructures

Fredrik Heiding

– Det fanns många bra bidrag i år och det är verkligen roligt att vinna. Jag försöker hitta en kärna i budskapet som kan göras tydligt för alla. Du ska kunna förklara din forskning för en femtonårig gymnasieelev, om du lyckas nå dit så har du lyckats, säger Fredrik Heiding.

– Den viktigaste frågan för mig är: hur kan jag bidra till energisektorn. Då är KTH Energy Dialogue en bra arena för att få en överblick av behovet i sektorn och hitta nya kontakter. Digitaliseringen är en nyckel i utvecklingen av sektorn och där måste IT-säkerheten prioriteras.

Carbon from biowaste

Devy Kartika Ratnasari, Nataila Skorodumova,

– Vi försöker utveckla ett hållbart sätt att ta fram kol och har lyckats ta fram en metod där vi använder kokosnötsskal. Den har vi nu vidareutvecklat för att istället använda biomassa från den svenska skogen, sågspån från möbeltillverkning och även trädgårdsavfall, säger Devy Kartika Ratnasari.

– Under KTH Energy Dialogue har jag fått kontakt med bland annat en representant från Stockholm Exergi som vi hoppas samarbete med i framtida tester av vår metod. Att dessutom få pris för vår poster var verkligen en glad överraskning.

I juryn för priset ingick Karin Larsdotter, KTH Sustainability Office och Mario Romero, universitetslektor i visualisering på KTH.

Årets KTH Energy Dialogue fokuserade på hållbar forskning med effekt