Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Vintertid fylls av forskningsfokus och initiativ för att stödja och stärka energisamarbeten

KTH building in winter
Publicerad 2021-02-08

Vårt arbete inom KTHs Energiplattform fortsätter i digital form även under hela vårterminen. Även om många av oss längtar tillbaka till campus så hoppas jag att vi fortsätter att ta hand om varandra efter bästa förmåga.

Just nu pågår ett intensivt arbete med ansökningar, inte minst till Energimyndighetens satsning på nya kompetenscentra inom energiområdet. 

Deadline för rektors underskrift inför inlämning är den 15 maj. 

KTH:s Energiplattform kan bidra i det arbetet genom att bland annat bena ut frågeställningar och ge förslag på samarbetspartners. Vårt syfte är att vara en öppen och inkluderande plats, som utvecklar nya samarbeten som stödjer forskningen inom energiområdet. 

Vi vill välkomna en ny medarbetare Pierre Bodin vid Research Office (RO). Han kommer koordinera KTHs energiportfölj ( läs en intervju med honom ). Just nu planerar vi ett öppet möte tillsammans med Research Office (RSO) för att stödja pågående initiativ för KC utlysningen. Välkommen till ett möte 15 februari ( klicka här för att läsa mer ).

Strax före årsskiftet bidrog vi på liknande sätt i ansökningsarbetet kring EU-satsningen A European Green Deal. Arbetet blev mycket framgångsrikt med ett flertal ansökningar inskickade, där bland andra EECS och ITM hittade varandra i en gemensam ansökan.

 I början av januari tog Energiplattformen initiativ till en workshop som samlade nyckelforskare inom energiområdet från hela landet för att bidra i arbetet med den nationella elektrifieringsstrategin. Resultatet blev fler konkreta förslag för att öka takten av landets elektrifiering - läs en artikel från workshopen här

Hade du inte möjlighet att delta, men har kunskap som kan bidra till arbetet med nationella elektrifieringsstrategin, tveka inte att skicka in dina förslag och idéer direkt på någon av epostadresserna: i.elektrifieringsstrategi@regeringskansliet.se  och/eller i.elektrifieringskommissionen@regeringskansliet.se .

Sist men inte minst vill jag påminna om årets KTH Energy Dialogue som går av stapeln den 18 november med målet att återigen vara på campus. Har du idéer eller förslag för programmet eller vill engagera dig i planeringen av eventet så hör gärna av dig till mig!

Lina Bertling Tjernberg