Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Roaming inom EU/EES

Nya regler som gör det enklare för dig att använda mobilen när du befinner dig i ett annat land inom EU/EES.

Roaming

Från och med den 16 juni 2017 tillkommer en ny lagstiftning avseende roaming inom EU/EES-området. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS/MMS och surfa inom det landet du befinner dig i, till andra EU/EES-länder och till Sverige utan extra kostnader. Allt för att förenkla mobilanvändandet när du är på resande fot och samtidigt undvika överraskningar på fakturan.

Vad är roaming?
Att använda ett mobilnät som inte tillhör din operatör kallas för roaming. Det innebär att din mobiltelefon kopplas om från en teleoperatörs nät till en annan när du är utanför Sverige.

Datatrafik
Hur mycket du kan surfa i ett annat EU/EES-land baseras på en så kallad Fair Usage Policy. Abonnemang med datapaket upp till 100 GB per månad kan surfa precis som hemma.

OBS! De nya reglerna gäller INTE på våra mobila bredband för datorer och surfplattor.

Ringa från Sverige till ett annat land (EU/EES eller resten av världen)
Att ringa, skicka SMS/MMS från Sverige till ett annat land i EU/EES kallas för ett internationellt samtal. Dessa typer av samtal ingår inte i EU-regleringen utan hanteras på samma sätt som det gör idag.
Däremot kan du ringa till ett annat svenskt nummer (+46) som befinner sig inom EU/EES utan extra kostnader. Du betalar bara för ett lokalsamtal inom Sverige och den person som befinner sig i ett annat EU/EES-land använder roaming för att ta emot ditt samtal.

Ringa från ett annat EU/EES-land till Sverige
Om du befinner dig i ett EU/EES-land utanför Sverige och ringer, skickar SMS/MMS till Sverige eller ett annat land inom EU/EES så räknas det som ett roamingsamtal. Samma kostnader och villkor gäller som om du ringer, skickar SMS och MMS lokalt i Sverige.

Om du har en mex (mobil anknytning) så är du nåbar på både ditt 08-790 och mobilnummer när du befinner dig utomlands, du kan dock inte ringa kortnummer från utlandet.

Länder i Europa som inte ingår i EU/EES
Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Bosnien, Färöarna, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Kosovo, Makedonien, Moldavien, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbien, Schweiz, Ukraina, Vatikanstaten, Vitryssland och Ryssland.