Arbets- och delegationsordning för fakultetsnämnden på ITM-skolan
Detta styrdokument har beslutats av fakultetsnämnden vid skolan för ITM (diarienummer M-2024-0285) och gäller från och med den 22 februari 2024. Styrdokumentet kompletterar arbetsordning vid KTH (V-2022-0691) och delegationsordning för KTH (V-2022-0780) genom att beskriva fakultetsnämndens delegering av uppgifter och inre organisation. Ansvarig för översyn och frågor om styrdokumentet är avdelningen för avdelningen för ITM:s verksamhetsstöd.
Inledning
Kungl. Tekniska högskolans verksamhet leds av en styrelse. Styrelsen har beslutat om arbetsordning vid KTH (V-2022-0691) som reglerar universitetets övergripande organisation. Vid varje skola ska det finnas en fakultetsnämnd som ska bestå av skolchefen (ordförande), sex lärarledamöter varav en vice ordförande samt två externa ledamöter. Studenterna har rätt att vara representerade med två studentledamöter. Fakultetsnämnden kan utforma lämplig struktur eller skolgemensamt organ för sina uppgifter.
Rektor har beslutat om delegationsordning för KTH (V-2022-0779) som innehåller uppgifter till fakultetsnämnd. Rektor har genom andra beslut och styrdokument delegerat uppgifter till skolchef, fakultetsnämnd, och andra befattningshavare inom skolan.
Skolchef har beslutat om arbets- och delegationsordning för skolchef vid skolan för Industriell teknik och management som innehåller beskrivning av skolans inre organisation och skolchefens delegering av uppgifter.
Fakultetsnämnden får delegera sina uppgifter, om inte annat är särskilt beslutat. Vidaredelegerad beslutanderätt ska framgå i en delegationsordning eller av andra skriftliga beslut.
Delegationsordning för fakultetsnämnd vid skolan för Industriell teknik och management innehåller fakultetsnämndens delegering av uppgifter.
Funktioner med särskilt ansvar
2.1 Grundutbildningsansvarig
2.1.1 Uppgifter
Uppgifter för grundutbildningsansvarig framgår av riktlinje om utbildningens organisation (V2019-0629) och av skolans arbets- och delegationsordning (M-2023-1764).
2.1.2 Fakultetsnämndens delegationer till grundutbildningsansvarig
Grundutbildningsansvarig beslutar
- a) om ändringar i kursplan för behörighetsgivande utbildning, utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Ändringar får endast göras enligt ramarna i avsnitt 1.2.1 i riktlinje om kursplan, betygssystem och examination inom alla utbildningsnivåer (V-2020- 0650). (Får inte vidaredelegeras.)
- b) om att göra undantag från krav på särskild behörighet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. (Får inte vidaredelegeras.)
- c) i fråga om tillgodoräknande av reell kompetens inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå. (Får vidaredelegeras till programansvarig.)
- d) i fråga om tillgodoräknande av kurs på grundnivå och avancerad nivå. (Får vidaredelegeras till programansvarig.)
- e) i fråga om tillgodoräknande av del av kurs på grundnivå och avancerad nivå. (Får vidaredelegeras till examinator.)
2.2 Forskarutbildningsansvarig
Uppgifter för forskarutbildningsansvarig framgår av riktlinje om utbildningens organisation (V-2019-0629) och riktlinje om utbildning på forskarnivå (V-2022-0202).
2.2.1 Fakultetsnämndens delegationer till forskarutbildningsansvarig
Forskarutbildningsansvarig beslutar
- a) om ändringar i kursplan för utbildning på forskarnivå. Ändringar får endast göras enligt ramarna i avsnitt 1.2.1 i riktlinje om kursplan, betygssystem och examination inom alla utbildningsnivåer. (Får inte vidaredelegeras.)
- b) i fråga om tillgodoräknande av kurs och del av kurs på forskarnivå. (Får vidaredelegeras till programansvarig eller till huvudhandledare eller examinator).
3 Utskott och beredande organ
Enligt arbetsordning vid KTH (V-2019-0561) kan fakultetsnämnden utforma lämplig struktur eller skolgemensamt organ för sina uppgifter.
3.1 Forskarutbildningsutskott
- 3.1.1 Fakultetsnämndens forskarutbildningsutskott har som uppgift att kvalitetsutveckla och kvalitetssäkra alla doktorsprogram på ITM-skolan. Detta inbegriper att:
- 3.1.1.1 Vart annat år se över och identifiera behov för revideringar av de allmänna studieplanerna på alla doktorsprogram på ITM-skolan, speciellt på en övergripande, strategisk nivå.
- 3.1.1.2 Överblicka och se till att samtliga åtgärdsplaner runt kvaliteten på alla doktorsprogram på ITMskolan följs upp årligen.
- 3.1.1.3 Identifiera behov till förändring inom forskarutbildningen på ITM-skolan, bland annat baserat på kvalitetsbrister som föranlett relaterade åtgärdsplaner.
- 3.1.1.4 Följa upp och dra tillbaka vidaredelegeringar, exempelvis för tillgodoräknande av kurser på forskarnivå.
- 3.1.2 I utskottet ingår utsedda ledamöter från fakultetsnämnden och FA. Utskottet definierar lämpliga arbetssätt, som t ex hur samarbetet mellan ledamoten och FA sker, samt hur arbetet med forskarutbildningen ska koordineras med andra arbeten som fakultetsnämnden ansvarar för, som t ex kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring i forskarutbildningen.
- 3.1.3 Utskottet kan adjungera in personer.
3.2 Grundutbildningsutskott
- 3.2.1 Fakultetsnämndens grundutbildningsutskott har som uppgift att kvalitetsutveckla och kvalitetssäkra alla grundutbildningsprogram på ITM-skolan. Detta inbegriper att:
- 3.2.1.1 Årligen se över och identifiera behov för revideringar av kursplaner, speciellt på en övergripande, strategisk nivå.
- 3.2.1.2 Överblicka och se till att samtliga åtgärdsplaner runt kvaliteten på alla grundutbildningsprogram på ITM-skolan följs upp årligen.
- 3.2.1.3 Identifiera behov till förändring inom grundutbildningen på ITM-skolan, bland annat baserat på kvalitetsbrister som föranlett relaterade åtgärdsplaner.
- 3.2.1.4 Följa upp och dra tillbaka vidaredelegeringar, speciellt för tillgodoräknande av kurser på grundoch avancerad nivå.
- 3.2.2 I utskottet ingår utsedda ledamöter från fakultetsnämnden och GA. Utskottet definierar lämpliga arbetssätt, som t ex hur samarbetet mellan ledamöterna och GA sker, samt hur arbetet med grundutbildningen ska koordineras med andra arbeten som fakultetsnämnden ansvarar för, som t ex kvalitetsutveckling och kvalitetssäkring inom utbildning på grund- och avancerad nivå.
- 3.2.3 Utskottet kan adjungera in personer.
3.3 Kollegial förankring
En särskild ordning för kollegial förankring ska arbetas fram av de valda ledamöterna i FN, som också utser en specifik koordinator för den kollegiala förankringen på ITM-skolan.