Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Avfallshantering på CBH, Campus Valhallavägen

RUTIN
Beslutsfattare:   Skolchef
Gäller från och med:   7 oktober 2019
Ändrad från och med: 7 oktober 2019
Diarienummer: C-2019-0867
Ansvarig för översyn och frågor: Infrastrukturansvarig

1. Syfte

Syftet med denna rutin är att beskriva hur hantering av avfall som uppkommer på CBH, Campus Valhallavägen ska genomföras, enligt gällande regler och lagkrav.

2. Omfattning/avgränsning

Rutinen omfattar samtliga avdelningar inom CBH:s verksamhet på Campus Valhallavägen. Hantering av kemiskt avfall beskrivs i särskild rutin, se Rutin för hantering av kemiskt avfall vid CBH, Campus Valhallavägen, MR-CBH-009 .

3. Ansvar

Samtliga anställda på CBH ansvarar för att hantera avfall enligt fastställda rutiner och enligt lagkrav. Allt avfall ska slängas på avsedd plats. Skolchefen ansvarar för att avfallshantering styrs och fungerar i verksamheten. Lokalvården är ansvarig för tömning av hushållsavfall och kontorssopor.

4. Genomförande

En beskrivning av avfallshanteringen på KTH finns på intranätet. Våra närmaste återvinningsrum på Campus Valhallavägen finns i hus 43:15 Teknikringen 36, 43:17 Teknikringen 46, 43:18 Teknikringen 52, 43:19 Teknikringen 52, 90:1 Drottning Kristinas väg (gäller endaste yt- och korrosionsvetenskap). 

  • Färgat och ofärgat glas, wellpapp och kartong, mjukplast, hårdplast, batterier och glödlampor kan slängas i alla rum.
  • Metall, lysrör, lågenergilampor, toner och hushållsavfall kan slängas i alla rum utom i hus 90:1.
  • Returpapper kan bara slängas i 43:15 och 43:17.
  • Grovsopor kan bara slängas i 43:15, 43:17 och 43:18.
  • Elektronik kan slängas i 43:15 och 43:18.

Typer av avfall

Avfall som genereras från CHE-skolans verksamhet är glas, wellpapp/kartong, returpapper, mjuk plast, hård plast, batterier, glödlampor, lågenergilampor, lysrör, toner, elektronik, grovsopor, kemikalieavfall och hushållssopor.

Stockholm stad har för närvarande upphandlat Sellbergs för Östermalmsregionen för hushållssopor. KTH har ett eget avtal för övrigt avfall f.n. SITA. Tömningsfrekvensen i avfallsrummen bestäms i samarbete med Lokalserviceavdelningen (LSA).

Källsortering

Idag sker källsortering på olika sätt på olika avdelningar. Ingen enhetlig hantering för tömning av olika fraktioner finns på skolan. Alla avdelningar har uppsamlingskärl för returpapper och nära till olika sopsorteringsrum. På några ställen finns sorteringskärl i pentryn och korridorer.

Olika typer av avfall slängs enligt:

Kontorsopor

Kontorssopor slängs idag i sopkorgen på kontoret och töms av lokalvården varannan vecka. Här slängs kuvert, post-it lappar mm.

Hushållsavfall

Avfall från pentryn och toaletter omhändertas dagligen av lokalvården. Undvik att slänga plastförpackningar och andra förpackningar i hushållsavfallet. Hushållsavfallet administreras av Akademiska hus.

Returpapper

Returpapper slängs idag i särskild behållare på varje avdelning. Dessa körs ut av avdelningens personal och töms onsdagar jämn vecka.

Förpackningar:

  • Wellpapp: I soprummen/återvinningsrummen finns trådburar där wellpapp/kartong skall samlas. Kartonger ska tas isär och vikas ihop samt får inte placeras så att de hamnar utanför buren.
  • Glasavfall: Glasavfall skall slängas i därför avsedda kärl, färgat och ofärgat glas, i soprum/återvinningsrum. Alla flaskor måste vara väl urluftade och får inte innehålla rester av lösningsmedel eller kemikalier. Detta innebär annars en brandfara och hälsorisk. Urluftning sker i dragskåp på lab. Varje avdelning ansvarar för detta. Kasserat rent laboratorieglas (Pyrex, Jena m.fl.) sorteras som grovsopor, se nedan. Kontaminerat glas sorteras som kemiskt avfall, se särskild rutin.
  • Metallförpackningar: Metallförpackningar skall slängas i därför avsedda kärl, i soprum/återvinningsrum.
  • Plastförpackningar: Det finns olika kärl för hårdplast, mjukplast och frigolit i soprummen/återvinningsrummen.

Batterier

Batterier skall slängas i därför avsedda kärl, i soprum/återvinningsrum.

El- och elektronikavfall från kontor

Med elavfall menas allt som kan elanslutas med undantag av kyl- och frysskåp samt fasta elinstallationer. Elektronikavfall skall lämnas i därför avsedd behållare i sopsorteringsrum i 43:15. Uttjänt el- och elektronikavfall omhändertas av KTH. I fraktionsrummet finns bur för el- och elektronikavfall, större mängder kan hämtas av Lokalserviceavdelningen. Kostnader för transport från KTH och destruktion bekostas av KTH. Transport och hantering inom KTH till och på uppsamlingsplats bekostas av institution/motsvarande. Överenskommelse av hämtning eller mottagning görs hos Lokalserviceavdelningens expedition eller ansvarig handläggare.

Lysrör och andra lampor

Olika kärl för dessa finns placerade i återvinningsrummen.

Toner

Förbrukade tonerkasetter till skrivare och kopiatorer skall lämnas i soprum/återvinningsrum.

Grovsopor

Sopor som är skrymmande och som ej hanteras inom KTH:s system för kontorssopor, återvinningsavfall eller farligt avfall slängs i särskild container. Institutionen ansvarar själv för beställning och bekostnad av container.

Ett mindre kärl för grovsopor finns i vissa soprum (se matrisen ovan). Här slängs t.ex. frigolit och trasigt men rent laboratorieglas. Trasigt glas ska packas i kartong som förseglas och märks med texten ”Labglas” innan den ställs i kärlet för grovsopor.

Kyl- och frysskåp

Kyl- och frysskåp innehåller komponenter som klassas som farligt avfall. Separat hämtning kan beställas av skolan, hos Lokalserviceavdelningen.

Observera att inga sopor får ställas utanför kärlen!

Kemiskt avfall

Kemiskt avfall är i många fall att betrakta som farligt avfall och skall omhändertas på därför avsett sätt. Se särskild rutin för kemiskt avfall.

Riskavfall

Riskavfall är avfall som vid hantering kan medföra risk för ohälsa eller olycksfall, t ex smittförande, biologiskt, skärande/stickande, radioaktivt avfall samt läkemedelsavfall. Se rutin för kemiskt avfall.

5. Dokumentation

KTH sammanställer årsvis uppkomna avfallsmängder utifrån den statistik som finns tillgänglig. Mängder över ivägskickat farligt avfall ska antecknas och arkiveras där detta uppkommer, enligt lagkrav.

6. Bilagor

Inga bilagor

7. Ändringslogg

Fastställd version Dokumentdatum Ändring Namn
01 2018-03-20

Ny rutin

Ändring av rutin MR-CHE-076 då CHE har uppgått i CBH.

Catharina Silfverbrand Lindh

02

2019-04-16

Rutin inlagd i ny dokumentmall. Dokumentet ersätter MR-CBH-005. Sara Pettersson