Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Om kakor (cookies) på KTH:s webbplats

På KTH:s webbplats används så kallade kakor (cookies), en sorts textfiler som lagras på den enhet besökaren använder. KTH använder dessa för att säkerställa funktionalitet och underlätta för besökarens samt för att kunna analysera användarbeteende och på så vis förbättra webbplatsen.

Permanenta och temporära kakor

KTH använder såväl permanenta som temporära kakor.

Permanenta kakor sparas på din enhet under den tid som avsatts av systemet som skickat dem eller tills du som besökare raderar dem.

Temporära kakor, så kallade sessionskakor, lagras endast tillfälligt när du är inne på webbplatsen och sparas inte till ditt nästa besök. Temporära kakor raderas när du stänger webbläsaren eller när sessionstiden för dem gått ut.

Temporära kakor används på de delar av webbplatsen som kräver inloggning samt för vissa interaktiva tjänster.

Om tjänsten innehåller en utloggningsfunktion tas kakan bort vid utloggning, annars ligger den kvar tills du stänger webbläsaren. Kakan innehåller en ID-beteckning för att systemet ska kunna identifiera dig efter inloggning. Vid tjänster som inte kräver inloggning används kakan för att tjänsten ska kunna hålla reda på vilka val du gör och presentera relevant information utifrån dessa.

Nödvändiga kakor

Vissa kakor är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera. Besöker du sidor som bär på sådana kakor kan du inte avstå från dem. Det gäller exempelvis sidor som för sin grundläggande funktionalitet är kakbaserade, exempelvis ifyllnad av formulär eller inloggning i en webbtjänst. Funktionen som ger dig möjlighet att avstå från icke-nödvändiga kakor är i sig ett sådant exempel.

Icke-nödvändiga kakor

Kakor som inte bedöms vara nödvändiga för webbplatsens grundläggande funktionalitet faller in under nedanstående kategorier. När du besöker webbplatsen för första gången ges du möjlighet att i särskild dialogruta avstå från dessa kakor. De tjänster som är beroende av dem kommer då inte att fungera.

Externa videotjänster

På webbplatsen förekommer media som är inbäddad från tredjepartsleverantörer som exempelvis Youtube, Vimeo och Kaltura. När dessa spelas upp kan videotjänsterna använda sig av kakor och lokal lagring av information. Har du i kakinställningarna på webbplatsen tackat nej till den typen av kakor har du möjlighet at ångra valet på de platser där sådan media förekommer.

Analys och spårning

På webbplatsen används Matomo i egen drift för att utvärdera och förbättra webbplatsens innehåll, upplevelse och struktur. Insamlandet av informationen anonymiseras. Tjänsten sätter kakor i webbläsaren och du kan välja att avstå från dem. 

Marknadsföring

På webbplatsen förekommer sidor som via kakor kommunicerar med annonseringstjänster och sociala medier. Även dessa kakor har du möjlighet att tacka nej till.

Läs mer om hanteringen av kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Ångrar du de kakinställningar du gjort för KTH:s webbplats kan du radera den kaka som har sparat ned dina val. Kakan heter ”klaro”. Se dokumentationen för din webbläsare för information om hur du hittar och raderar satta kakor.

När kakan är raderad får du upp dialogrutan på nytt och möjlighet att göra andra val.