Till innehåll på sidan

Användbara funktioner i senaste Zoom-uppdateringen

ZOOM

Publicerad 2021-02-23

Den senaste uppdateringen av programmet Zoom, till version 5.5.2, har några funktioner som är av intresse för alla som använder Zoom och lärare specifikt. Läs vidare om direktdelning av video i Zoom, en ny virtuell bakgrund och vart handuppräckning och icke-verbal kommunikation flyttats.

Hur du vet att du har Zoom version 5.5.2

Denna nyhet gäller uppdateringen till version 5.5.2 av Zoom. IT har en sida om teknisk information om du behöver hjälp att uppdatera Zoom eller se vilken version du har .

Nya funktioner

Dela video och ljud direkt i Zoom

Det har alltid gått att dela video och ljud i Zoom genom att spela upp videon på din dator och sedan dela skärmen, men nu har Zoom en inbyggd videospelare som fungerar mycket smidigare och kräver inga speciella inställningar.

Du hittar funktionen genom att klicka på "skärmdelning" (Share screen) i Zoom och sedan går du till fliken "avancerat" (Advanced). Där hittar du valet "Video".

Vill du veta mer om funktionen, läs vidare om att dela och spela upp video direkt i Zoom (zoom.us, engelska) .

Suddig bakgrund ("Blur") finns nu att välja

När du vill gömma rummet bakom dig i webbkameran har Zoom länge haft virtuella bakgrunder. Nu har de lagt till en ny variant som gör allt bakom dig suddigt istället för att täcka över det med en bild. Den här funktionen kallas "Blur" och du hittar den där du väljer din virtuella bakgrund.

Vill du veta mer om virtuella bakgrunder, läs vidare om virtuell bakgrund i Zoom (zoom.us, engelska) .

Handuppräckning och annan icke-verbal kommunikation flyttad

Tidigare har Zoom hållit reaktioner och icke-verbal kommunikation separat, men nu har handuppräckning och all annan icke-verbal kommunikation flyttats till knappen för "reaktioner" (Reactions) istället för att ligga i "deltagarlistan" (Participants). Det har alltså blivit lättare att använda dem.

Deltagarlistan kommer dock fortfarande visa vem som använder vilken icke-verbal kommunikation och för mötesvärden kommer det fortfarande finnas en summering längst ned i deltagarlistan.

Vill du veta mer om icke-verbal kommunikation, läs vidare om icke-verbal kommunikation och reaktioner i Zoom (zoom.us, engelska) .

Tidigare uppdateringar och mer information

Om du vill veta mer om Zoom har IT en sida som listar saker som är Bra att veta om Zoom , och E-lärande har en sida om .

Om du ska använda Zoom under en tentamen besvaras många frågor på sidan .

Du kan även läsa om allt som uppdaterats i Zoom på sidan om Zoom's release notes (zoom.us, engelska) .

Innehållsansvarig:e-learning@kth.se
Tillhör: KTH Intranät
Senast ändrad: 2021-02-23