Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Angående tentavakter och avbokade pass

Publicerad 2024-06-28

Det har kommit till KTH:s kännedom att tentavakter vid KTH under tentaperioden i juni 2024 per mejl tillfrågats om de kan avstå arbetspass i syfte att åstadkomma lönejustering.

KTH vill i anledning av detta gå ut med följande information.

Redan bokade arbetspass får inte avbokas om det inte finns en giltig frånvarogrund, till exempel sjukdom eller vård av sjukt barn. Olovlig frånvaro är ett brott mot anställningsavtalet.

När kollektivavtal gäller råder fredsplikt. Fredsplikt innebär att det är förbjudet att vidta stridsåtgärder för att påverka eller förändra gällande avtalsvillkor. Att kollektivt inte inställa sig för arbetspass för att försöka påverka gällande kollektivavtal är en samordnad protestaktion som bryter mot fredsplikten. Även för arbetstagare som är medlemmar i andra fackliga organisationer än de som har kollektivavtal med KTH är ett sådant agerande olovligt (41 d § MBL).

Frågor om lön och anställningsvillkor ska hanteras i avtalsförhandlingar och inom ramen för det etablerade system som finns på arbetsmarknaden. Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter träffar kollektivavtal som reglerar löne- och anställningsvillkoren. Otillåtna åtgärder i strid med fredsplikten motverkar den svenska modellen och försvårar parternas uppdrag.

Carolina Öhrn, arbetsrättsjurist
Stefan Lagervall, förhandlingschef