Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Forskarutbildningssamordningen (FuSam)

Forskarutbildningssamordningen (FuSam) arbetar för att samordna KTH:s processer och arbetssätt gällande administrativa frågor inom forskarutbildningen.

Aktuella projekt och initiativ

Här kan du läsa om aktuella projekt och initiativ inom forskarutbildningssamordningen.

Aktuella frågor

Uppdrag

FuSam bildades i januari 2024 efter beslut av universitetsdirektören. Uppdraget är att skapa och driva en sammanhållen ingång för, och samordnad hantering av, administrativa forskarutbildningsfrågor vid KTH. I FuSam:s uppdrag ingår också att driva utveckling av forskarutbildningsfrågor till ändamålsenlig och enhetlig hantering och gemensamma beslut.

Målgrupper

FuSam vänder sig i första hand till anställda vid KTH som jobbar med administrativa forskarutbildningsfrågor. Doktorander ska vända sig till sin handledare eller sitt utbildningskansli.

Organisationen syftar till att skapa en kvalitativ och rättsäker hantering av administrativa forskarutbildningsfrågor där det är gynnsamt för verksamheten generellt, men doktoranden i synnerhet.

Målbild

FuSams målbild är att det administrativa stödet till KTH:s forskarutbildning är rättssäkert, tydligt och samordnat.

FuSam strävar efter att förbättra och harmonisera stödet till doktorander och fakultet på KTH. Målbilden är att kunna erbjuda ett likvärdigt, tillgängligt och rättssäkert stöd till dessa och med det samtidigt höja kvalitén på forskarutbildningen. Vi vill skapa en bättre arbetsmiljö för såväl doktorander som handläggare och handledare samt underlätta genomförandet av forskarutbildningen för doktoranden under sin tid hos oss på KTH.

Vad som möjliggör målbilden:

Genom att samordna administrativa processer och främja samverkan och kunskapsdelning mellan olika roller kan vi öka såväl rättssäkerheten, tillgängligheten och kvalitén på stödet samtidigt som vi breddar kompetensen.

Genom att lyssna in behoven hos våra doktorander, handledare och handläggare kan vi ge ett mer relevant och adekvat stöd.

Organisation av Forskarutbildningssamordningen

FuSam består av

  • En samordningsgrupp med handläggare/administratör från varje skola. Gruppen leds av samordnare på Ledningskansliet (MO) och Utbildningsstöd (EDO) och arbetar operativt i utvecklingen av stödprocesser, nära verksamheten på skola.
  • Den rådgivande expertgruppen leds av MO, som också bidrar med juridisk kompetens. I gruppen finns även representation från HR, Utbildningsadministrativt ansvarig på skola samt Utbildningsstöd (EDO). Gruppen bevakar och driver frågor på övergripande taktisk och strategisk nivå och kan också ta fram vägledande praxis, rutiner eller styrdokument. Gruppen är FuSams kontaktyta mot besluts- och beredningsorgan såsom Forskarutbildningsutskottet.