Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Om regler för upphandling

För att på bästa sätt ta tillvara konkurrensen på marknaden och hushålla med skattemedlen måste offentliga myndigheter följa vissa bestämmelser vid inköp. Detta framgår av reglerna för offentlig upphandling.

Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet. De upphandlande myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer, oavsett nationellt ursprung, ska få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling.

Offentlig upphandling finns till för att:

·främja kostnadseffektivt användande av skattemedel

·främja fri rörlighet inom EU

·undanröja ageranden som begränsar konkurrens

·underlätta för företag att göra affärer med offentlig sektor

·se till att det företag som säljer de efterfrågade varorna, tjänsterna eller entreprenaderna till de mest förmånliga villkoren vinner.

Vid brister i lagefterlevnad eller om upphandling genomförs på ett felaktigt sätt

En leverantör kan begära överprövning i domstol vid en upphandling och leverantören anser att KTH har genomfört upphandlingen på ett felaktigt sätt.

En leverantör som anser att den har lidit skada på grund av att KTH brutit mot upphandlingslagstiftningen kan kräva skadestånd.

KTH kan också bli skyldigt till att betala en upphandlingsskadeavgift till Konkurrensverket, som är tillsynsmyndigheten för den offentliga upphandlingen, om KTH har gjort sig skyldig till vissa särskilda överträdelser av upphandlingslagen.