Att äta gott och göra gott – maten på din tallrik och hållbar utveckling, 2 juni
KTH med vänner möts på Tranströmersbiblioteket för att diskutera hållbar utveckling. Vi hämtar kunskap och inspiration från forskare och experter om de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Den 2 juni ska vi prata om mat.
Tid: On 2021-06-02 kl 19.00 - 20.00
Plats: Se inspelning nedan
Medverkande: Rebecka Milestad KTH, Francisco Vilaplana Domingo KTH och Johan Gottberg, Restauranglabbet
Att äta gott och göra gott – maten på din tallrik och hållbar utveckling
Att våra matvanor påverkar klimatet är inget nytt, men hur påverkar klimatförändringarna vad som på sikt hamnar på våra tallrikar? Hur kan vi i framtiden njuta av mat som är både hälsosam, god och hållbar? Vilka ingredienser ingår i framtidens mat och hur minskar vi matavfallet i alla led av matkedjan?
Dessa frågor ska forskare från KTH Food Sustainability Network diskutera med en kock som är expert inom hållbar restaurangnäring.
Medverkande:
Moderator: Karin Larsdotter, KTH Sustainability Office
Rebecka Milestad, forskare KTH
Rebecka är agronom, doktor i landsbygdsutveckling och docent i miljöstrategisk forskning. Hennes forskning är tvärvetenskaplig och tar ett helhetsgrepp på hela livsmedelskedjan. Det handlar exempelvis om jordbrukets förändringsförmåga och anpassning till nya förutsättningar, relationen mellan konsument och producent, stadsjordbruk och lokala nätverk för ekologiska livsmedel eller hur ekologiska och lokala livsmedelssystem fungerar och kan skalas upp.
Francisco Vilaplana Domingo, forskare KTH
Francisco är universitetslektor vars forskning handlar om hur vi kan utvinna nya näringsämnen från olika material i framtiden. Han undersöker de molekylära strukturerna hos kolhydrater från växter och svampar, och analyserar vilka näringsvärden och hälsoeffekter de kan ha som livsmedel. Han utvecklar också metoder för att utvinna nyttiga molekyler som finns i livsmedelsbiprodukter och sidoströmmar till nya produkter.
Johan Gottberg, hållbarhetskock och medgrundare till Restauranglabbet
Johan Gottberg utnämndes till Årets Hållbarhetskock i Sverige 2014. Han är en av grundarna av Restauranglabbet , ett innovationsprojekt som undersöker hur hållbart och cirkulärt ett restaurangsystem kan bli. Restauranglabbet är en plattform som sammanför näringsliv och akademin, och som manifesteras genom en riktig krog.
2013 grundade Johan lunch- och eventrestaurangen K-märkt. Detta blev starten på en större expansion av Food Waste-rörelsen som den ser ut idag. På Johans meritlista syns bland annat flera stjärnprydda restauranger i London, Bryssel och Köpenhamn men även i Sverige, och han har även djup kunskap om hur en skapar innovativa och hållbara matidéer från frö till färdigt träd.