Handbrandsläckare på KTH
Här beskrivs olika typer av handbrandsläckare och släckutrustning som förekommer på KTH, samt deras användningsområden och egenskaper. Utrustningen är anpassad för att snabbt och effektivt kunna hantera olika typer av bränder, från brand i fast material till vätskor och gaser. Det är viktigt att känna till vilken utrustning som finns tillgänglig och i vilka situationer den ska användas, för att säkerställa en korrekt och säker brandhantering.
Definitioner och begrepp
-
Klass A: Handbrandsläckare för brand i fast material som trä, papper, textil och plast.
-
Klass B: Handbrandsläckare för brand i vätskor eller fasta ämnen som kan bli vätskeformiga, exempelvis diesel, bensin och olja.
-
Klass C: Handbrandsläckare för brand i gaser.
Förekommande släckningsutrustning inom KTH
Skumsläckare (Klass AB)
- Egenskaper: Skumsläckare består huvudsakligen av vatten, blandat med tillsatsämnen som förändrar vattnets ytspänning och egenskaper.
- Kastlängd: 4-5 meter.
- Användningsområde: Godkänd för släckning av elektriska apparater upp till 1000V.
- Begränsningar: Inte lämplig för brand i vattenlösliga vätskor som alkohol och aceton. Vid sådana bränder krävs alkoholresistent skum.
Pulversläckare (Klass ABC)
- Egenskaper: Pulversläckare innehåller ett finfördelat pulver som är effektivt för att släcka många typer av bränder.
- Kastlängd: 5-7 meter.
- Fördelar: Pulver leder inte ström, vilket gör det säkert att använda på elektriska apparater.
- Begränsningar: Pulvret kan smutsa ner kraftigt och tränger in i alla utrymmen, vilket gör att det inte bör användas i rum med känslig elektronisk utrustning. Professionell sanering krävs efter användning.
Kolsyresläckare (Klass B)
- Egenskaper: Kolsyresläckare innehåller koldioxid i vätskefas, som kväver branden genom att tränga bort syre.
- Kastlängd: 1-3 meter.
- Fördelar: Koldioxid lämnar inga spår efter sig och är inte strömledande, vilket gör den lämplig för användning på elektronik och i laboratoriemiljöer.
- Begränsningar: Vid användning kan koldioxiden snabbt bli mycket kall (-79°C), vilket innebär risk för köldskador vid hudkontakt. Det finns även risk för att branden kan flamma upp igen om koldioxiden försvinner innan det släckta föremålet hunnit svalna.
Brandfilt
- Egenskaper: En brandfilt är tillverkad av glasfiberduk med ett tätskiktslager som minimerar genomsläpp av brännbara gaser.
- Användning: Brandfilten läggs eller omsluts runt det brinnande föremålet, varefter man stryker och trycker på filten för att kväva elden.
- Rekommenderad storlek: Minst 120 x 180 cm.
- Begränsningar: Brandfilten är förbrukad efter användning och måste bytas ut.
Inomhusbrandpost
- Egenskaper: En upprullad brandslang som oftast förvaras i ett avsett skåp. Brandposten är ansluten till ett vattenutkast.
- Fördelar: Har ingen begränsning avseende tillgång till vatten, vilket är en fördel vid större bränder.
- Begränsningar: Användning av brandposten kan medföra omfattande vattenskador.
Service och underhåll
Handbrandsläckare på KTH genomgår årlig service som utförs av en avtalsleverantör och koordineras av säkerhetsfunktionen, enligt standarden SS-3656 och tillverkarens anvisningar. Under servicen märks släckaren med ett kontrollmärke för att indikera senaste serviceår och månad. Handbrandsläckarna får också genomgå en verkstadsgenomgång med fullständig kontroll av status, packningar och slitagedelar, där föråldrade eller trasiga delar byts ut. Egenkontroll utförs av ansvarig enhet som en del av det systematiska brandskyddsarbetet, där det säkerställs att släckarna är på rätt plats, synliga, hela och har giltigt servicemärke. Vid problem eller behov av åtgärder ska KTH:s säkerhetsfunktion kontaktas.