Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Befordran till professor

Här hittar du vår arbetsprocess för befordran till professor beskriven steg för steg.

Initiering

  1. Den som söker befordran ska fortlöpande diskutera detta under utvecklingssamtal med sin avdelningschef. Information om bedömningskriterier för befordran finns i . 
  2. Då den sökande och avdelningschefen är överens om att det är dags att ansöka tar avdelningschefen frågan vidare till prefekt och institutionens ledningsgrupp. Som underlag för diskussionerna i institutionens ledningsgrupp är det lämpligt att kandidatens CV används. Särskilt viktigt är det att de kriterier för skolans stöd (se beslut nedan) som beslutats används som grund för utvärderingen. Därutöver kan mallen för skolans stödbrev (se mall, skolans yttrande nedan) användas som en ”checklista” för att bedöma om alla kriterier är uppfyllda.
  3. Prefekten lämnar senast den 15:e oktober till fakultetsförnyelseansvarig ett samlat förslag på vilka personer som föreslås söka befordran från institutionen.
  4. Fakultetsförnyelseansvarig har individuella möten med samtliga sökande, skolans befordringskommitté sammanträder i syfte att bedöma om förutsättning finns för att skolan ska lämna sitt stöd till befordran, och lämnar förslag till skolchef om vilka sökande som bör beviljas stöd.

Beslut om rutin vid utformning av skolans stödbrev vid ansökan om befordran till professor (pdf 81 kB)

Utlåtande och förslag på sakkunniga

  1. HR skickar information om processen till samtliga parter.
  2. Avdelningschef lämnar förslag på sex sakkunniga (jämn könsfördelning) till Fakultetsförnyelseansvarig.
  3. Avdelningschef lämnar utkast på utlåtande till Fakultetsförnyelseansvarig. Mer information om kraven på sakkunniga och om utlåtandets innehåll finns under skolans uppgifter vid befordring av lärare .

    Mall, skolans yttrande om ansökan om befordran till professor (docx 61 kB)
     
  4. Efter beredning med befordringskommittée undertecknar Fakultetsförnyelseansvarig utlåtandet.
  5. Fakultetsförnyelseansvarig väljer två sakkunniga av de sex föreslagna och meddelar detta till HR.
  6. HR kontaktar de två sakkunniga för att undersöka om personerna kan åta sig uppdraget samt för att samla in beslutsunderlag (jävsintyg, CV, publikationslista).
  7. När HR-enheten har samlat in underlag från de utvalda sakkunniga, beslutar Fakultetsförnyelseansvarig om förslag om sakkunniga.

Ansökan och uppladdning i systemet

Den sökande skriver sin ansökan parallellt med att utlåtandet och förslaget på sakkunniga förbereds enligt punkt 2 ovan.

  1. HR-enheten gör en dold publicering och skickar ansökningslänken samt länk till KTH:s befordringssida för sökande . Detta sker så snart Fakultetsförnyelseansvarig bett HR att initiera ärendet. 
  2. HR-enheten laddar upp utlåtandet och förslaget på sakkunniga i rekryteringssystemet när kandidaten har laddat upp sin ansökan. HR lämnar över ärendet till Gemensamt Verksamhetsstöd för vidare hantering utefter . 

Prövning och intervju

Handläggare på Gemensamt verksamhetsstöd stämmer av med Dekanus för att se att kandidatens inlämnade underlag är kompletta.

Prövning

  1. Anställningsutskottet beslutar om prövning och underlag skickas till sakkunniga.
  2. Sakkunniga skickar ett preliminärt utlåtande som tas upp för vidare hantering i befordringsnämnden.
  3. Befordringsnämnden genomför intervju och granskar kandidaten i förhållande till de upprättade kriterier.
  4. Befordringsnämnden lämnar ett utlåtande för beslut till KTH:s rektor.

Beslut

Beslut om befordran till professor

  1. Efter diskussion med kandidaten lämnar avdelningschef förslag på överenskommelse om anställningens innehåll till Fakultetsförnyelseansvarig.
  2. Fakultetsförnyelseansvarig godkänner överenskommelsen och skickar till KTH:s rektor.
  3. Rektor beslutar om befordran till professor
  4. Handläggare på Gemensamt verksamhetsstöd skickar beslutet till de berörda samt den sökande.
  5. Handläggare på Gemensamt verksamhetsstöd anslår beslutet och arkiverar ärendet.