Skip to main content
To KTH's start page To KTH's start page

Lär känna Monica

Verksamhetsstödets medarbetare

Profile picture of Monica Åkerström
Published Jan 11, 2023

Vilka likheter har koriander och fakirsvärd? Och vad är egentligen hemligheten bakom en framgångsrikt lagad måltid av den svenska husmanskosten fläsk med löksås? Lär känna EECS Ekonomiadministratör Monica Åkerström så får du veta.

Monica jobbar som Ekonomiadministratör på EECS Ekonomienheten. Det har hon gjort sedan september 2021. Men med hennes förståelse för verksamheten gör att det känns som att hon varit här bra mycket längre än så.

– Mitt jobb går ut på att assistera institutionerna på EECS med ekonomiadministrativa tjänster. Just nu servar jag ekonomerna med underlag i form av tidrapporter och fakturakopior inför revision och rapportering till EU. Jag brukar lite skämtsamt kalla mig själv för time-sheet-tanten när går ut till forskarna och begär in tidrapporterna.

Lite som flourtanten i Björn Rosenströms låt. Men en mindre skräckinjagande version. Men förutom det praktiska som Monica gör i sin vardag så tycker hon att det är viktigt med personliga relationer.

– Desto mer jag kan skapa en personlig kontakt, desto lättare är det sedan för mig att göra mitt jobb. När vi känner varandra väl är det sedan också mycket lättare att även samarbeta digitalt.

Det är viktigt att synas

En grej som Monica gör för att vara extra synlig mot verksamheten är att skriva protokoll på möten med institutionsledningsgrupperna på EE och IS.

– Det hjälper mig att få en inblick i deras arbete och utmaningar. Ibland kan det bidra till att vi förekommer misstag och att vi har bättre kommunikation mellan ekonomienheten och verksamheten.

Monicas fasta kontorsplats är i Q-byggnaden på KTH Campus. Men hon gillar att besöka andra byggnader och spenderar några dagar i månaden i Kista och några dagar på Teknikringen.

– Jag tycker att det är viktigt att de som jobbar i verksamheten vet vem Monica och ekonomienheten är. 

Men det är inte bara därför hon gillar att knyta kontakter och hålla sig synlig.

– Jag vill ha kontext. Veta hur forskarnas verklighet ser ut. Det gör att jag tycker att det är roligt att jobba. Därför prioriterar jag ofta att synas.

Det roligaste med jobbet

Monica gillar att lära sig nya saker. Och vad är då bättre än att få befinna sig i en lärande miljö.

– Uppgifterna är inte alltid fest, men sammanhanget är roligt. Som person så gillar jag att hålla mig uppdaterad. Och nu lär mig saker hela tiden. Jag har nog aldrig haft så kul på ett jobb!

Hon tar ofta tillfället i akt när det erbjuds föreläsningar på zoom, så som KTH debatt.

– Det är lyxigt att få den möjligheten i jobbet. Att lyssna på forskarna som faktiskt har något att säga till om. Och som jag kanske dessutom känner lite grann.

Fritids-Monica

På fritiden har hon, som många andra, problem med att enas med sin man om vad som ska visas på tv:n.

– Jag gillar att lata mig framför fantasy på tv:n. Marvel är en stor favorit. Här har jag och min man delade åsikter, men vi enas ibland. Han gillar dokumentärer om guldgrävare och veterinärprogram.

Annars hänger hon gärna med i sportnyheterna.

– Under vintern är jag svag för skidskytte. Men eftersom både jag och mina barn varit väldigt involverade i innebandy så blir det en del av det också. 

Utöver sin man så umgås hon också gärna med katten och barnbarnen, är ute i naturen eller ägnar sig åt släktforskning.

Favoriträtten

Favoritmaträtten är stekt fläsk med löksås och potatis. Om det finns på lunchrestaurangens meny så kan du räkna med att du får med dig Monica.

– Sen är jag en hejare på att göra det själv också. Jag gör det i klass med min mamma och då har man kommit långt.

Hemligheten är tydligen att fräsa löken länge och försiktigt. Krydda med vitpeppar. Använda grädde och ha rätt mängd soja i såsen. Det är avgörande.

– Det jag avskyr mest av allt är koriander. Det är som att stoppa ett fakirsvärd i halsen.

Charlotta Alnersson