Individuell studieplan
Enligt högskoleförordningen ska alla doktorander ha en individuell studieplan, ISP. ISP:n ska utgå från aktuell ämnesstudieplan och innebär en anpassning av denna för doktorandens projekt.
Allmänt om ISP
ISP:n utgör doktorandens viktigaste dokument då den ska skydda utbildningens kvalitet och innehålla KTH:s och doktorandens åtaganden samt en tidsplan för utbildningen. Den ska tydliggöra rättigheter, skyldigheter och prestationskrav både för doktoranden och skolan. Planen ska vara så konkret att den utgör verkligt stöd och diskussionsunderlag för studenten och handledarna och vara utformad så att den underlättar den årliga uppföljningen av studierna. ISP:n ska vara detaljerad för det närmaste året och kan vara mindre konkret vad gäller utbildningens senare del.
ISP:n är ett myndighetsbeslut som ska följas upp minst en gång per år och fastställas av forskarutbildningsansvarig på skolan. Doktoranden, handledaren eller forskarutbildningsansvarig har rätt att när som helst under året initiera översyn av ISP:n. Justeringar görs i den utsträckning som behövs efter samråd mellan doktorand och handledare. Utbildningstiden får förlängas bara om det finns särskilda skäl.
Sedan oktober 2016 hanteras individuella studieplaner vid KTH i systemet eISP. eISP är ett verktyg för att hantera ISP:n och ska underlätta kommunikation, uppdatering, fastställande och uppföljning. Såväl handledare, doktorand som forskarutbildningsansvarig har tillgång till materialet i eISP.
Personer som är anställda vid KTH hittar "eISP - individuella studieplaner" under "tjänster" i den personliga menyn efter inloggning på kth.se.
Om du inte hittar systemet där, gå in under "välj tjänster" och kryssa i rutan för eISP.
Uppgifter i eISP
En eISP innehåller 10 flikar och är utvecklad för att möta behoven för ett antal olika svenska universitet. Inte all information som efterfrågas gäller doktorander vid SCI-skolan. Skolan har därför tagit fram ett dokument med uppgifter som måste finnas med.
Ladda ned SCI-skolans lathund för eISP här (pdf 207 kB)
Vanliga frågor och svar kring eISP
Jag kan inte skapa en eISP åt min nya doktorand, vad kan det bero på?
Vanligaste anledningen till att det inte går att skapa en eISP för en ny doktorand är att doktoranden inte registrerat sig på sin doktorsavhandling (DOKSCI) i Ladok. Att registrera sig på avhandlingen är något som doktoranden aktivt själv måste göra och är inget som sker automatiskt genom antagningen.
Vidare så är det endast doktorandens huvudhandledare som kan skapa en eISP. Inte doktoranden själv och inte bihandledaren.
Vi ska lägga till en ny bihandledare i eISP. Hur görs det och av vem?
Först och främst måste ett formellt beslut om ny handledare finnas innan man får lägga till en ny handledare i eISP. Blankett för ny handledare och instruktion hittar du längst ned på denna sida: intra.kth.se/sci/forskarutbildning/stod-och-processer-i/handledare-1.1241657
Säkerställ att ni uppfyller de krav som finns för att utses till biträdande handledare.
När det formella beslutet är klart och godkänt kan huvudhandledaren för den doktorand det gäller lägga till en bihandledare. Det är endast huvudhandledare som kan lägga till en ny handledare. Detta görs under punkt 4.2 i eISP och studieplanen behöver vara i status Väntar På Handledare, eller status Skapad.
Om någon ska vara biträdande handledare behöver denne också ha ett eISP-konto med handledarbehörighet. Kontakta skolans forskarutbildningshandläggare fou@sci.kth.se för att få hjälp med beställning av ett nytt konto.
Jag försöker söka efter min doktorand i eISP-systemet via dennes personnummer men får resultatet "Finns inga studieplaner". Vad beror det på?
När man söker efter en doktorand via personnumret i eISP så måste personnumret skrivas ut på detta sätt: ÅÅÅÅMMDD-XXXX. Missar man bindestrecket går det inte att söka fram doktoranden.
Behörighet till eISP
Personer som inte är anställda vid KTH, t ex blivande doktorander, industridoktorander, stipendiater m fl, ska kontakta forskarutbildningshandläggarna på skolan för att få ett konto.
Mer information om eISP och användarmanual (länken går till KTH:s centrala sidor)