Sedan årsskiftet 2018 har samtliga skolor en utsedd Jämställdhets-, mångfalds- och likabehandlingsansvarig (JMLA). ABE-skolans JMLA är tillsammans med skolans JML-partner och skolans JML-grupp ansvarig för det lokala JML-arbetet.
Har du frågor eller idéer kopplat till JML-arbetet? Hör av dig!
Med syftet att förbättra och stärka organisationen kring det lokala JML-arbetet på ABE-skolan har en JML-grupp etablerats vars uppgift är att synliggöra JML-frågor på ABE-skolan genom exempelvis möten och seminarier och att arbeta med att forma sätt att aktivt stärka och initiera ett lokalt JML-arbete vad gäller studenter, utbildning, TA-personal och fakultet. Gruppen består av representanter från skolans sex institutioner, HR och utbildningskansliet och leds av skolans JML-ansvarig (JMLA) med stöd av skolans JML-partner. Kontaktuppgifter till JML-gruppen
Pågående aktiviteter
Kartläggning akademiskt hushållsarbete
Skolans JML-grupp har identifierat behovet av en kartläggning av det akademiska hushållsarbetet på skolan. Kartläggningen påbörjades hösten 2023 och förväntas presenteras under våren 2024.
Arbetet leds av Helena Nilsson och Liselott Vahermägi från Stratvise i dialog med skolchef tillika JMLA Björn Berggren.
Ett skolgemensamt referensbibliotek på teman om jämställdhet, mångfald och lika villkor
Läs något som intresserar dig i skolans JML-referensbibliotek! Biblioteket som innehåller 15 böcker på teman om jämställdhet, mångfald och lika villkor (JML) finns nu utplacerade på skolans institutioner och ledningskansli.
Inom ramen för ABE-skolans jämställdhets-, mångfalds-och likavillkors-arbete (JML) genomför vi en intern seminarieserie tillsammans med ITM-skolan med syfte att synliggöra det arbete som pågår för att uppnå en jämställd och attraktiv arbetsplats. Denna gång fokuserar vi på aktivism – vad kan man göra när man tycker att de vanliga metoderna inte riktigt räcker till? Hur kan man engagera sig mer?
Seminariet inleds med en presentation av Anne-Kathrin Peters och Charlotta Delin från KTH:s institution för Lärande.
KTH har två huvudsakliga uppdrag gällande jämställdhet, mångfald och lika villkor på högskolan. Det första är uppdraget utifrån Diskrimineringslagen och de sju diskrimineringsgrunderna. Det andra uppdraget är Jämställdhetsintegrering, där universitet och högskolor ska ta fram en plan för hur lärosätet avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering.