Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

När du möter media

Om du blir kontaktad av en journalist finns det några saker som är bra att tänka på för att du ska kunna dra nytta av dina mediekontakter och för att det som publiceras ska bli korrekt.

När du får en förfrågan om en intervju

  1. Fundera på om du är rätt person att svara på frågorna. Har du inblick eller kunskap i ämnet? Om inte, säg det till journalisten. Tala helst också om vem hen bör kontakta i stället.
  2. Du behöver inte svara på frågor på stående fot. Om du vill få tid att förbereda dig kan du be att få återkomma om en stund. Kom överens om vilken tid du ska återkomma och håll tiden.
  3. Du kan be om att få frågorna i förväg via e-post, så att du vet vad intervjun ska handla om. Du kan också välja att svara via e-post.
  4. Om du blir citerad har du rätt att få läsa dina citat innan publicering, enligt de pressetiska reglerna. Påtala gärna direkt i samband med intervjun att du vill se dem. Tänk på att det enbart är dina egna citat du har rätt att läsa – om du får se hela artikeln är det upp till journalisten att avgöra om hen vill ta hänsyn till synpunkter som rör den övriga texten.
  5. Bilder har du ingen rätt att få se och godkänna innan publicering. Ofta kan man dock diskutera med journalisten kring detta. Om du blir fotograferad bör du vid fototillfället vara tydlig med vilken typ av bilder du känner dig bekväm med.
  6. Om du vill ha ett bollplank före intervjun vänd dig gärna till kommunikationsavdelningen:
    Peter Ardell , pressekreterare
    Jill Klackenberg , ledningskommunikatör
    Johanna Blomqvist , ansvarig för innehålls- och pressarbetet

Intervjusituationen

Några tips som kan underlätta under själva intervjun:

  • Ta god tid på dig och tänk efter innan du svarar. Låt inte situationen stressa dig.
  • Tänk igenom vilka som är målgruppen – det är inte journalisten – och vad du vill säga till dem.
  • Uttryck dig enkelt och undvik fackspråk så långt det är möjligt.
  • Var tydlig och ärlig i dina svar.
  • Om du får en fråga som du inte kan svara på, säg det. Undvik att spekulera i frågor som du inte är insatt i, och hänvisa vid behov vidare till andra.
  • Se hela samtalet som en intervju och prata aldrig ”off the record”.

Meddelarfrihet

Som offentliganställd har du en grundlagsskyddad rättighet att lämna information till och uttrycka personliga åsikter för media. Detta kallas för meddelarfrihet.

KTH ska inte och får inte lägga sig i om du använder denna rättighet och KTH har heller inte rätt att försöka ta reda på vem som använt sig av den och uttalat sig. Detta kallas för efterforskningsförbud.