Till innehåll på sidan

Personalsäkerhet

Personalsäkerhet inom säkerhetsskydd syftar till att säkerställa att de medarbetare, leverantörer eller samarbetspartners som har tillgång till säkerhetskänslig verksamhet eller säkerhetsskyddade uppgifter är behöriga, betrodda, samt har behov av att del av säkerhetskänslig verksamhet eller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter.

Vad innebär säkerhetsprövning?

Säkerhetsprövning och i förekommande fall inplacering i säkerhetsklass, är åtgärder som ska skydda den skyddsvärda verksamheten och uppgifter som har relevans för Sveriges säkerhet. Åtgärderna syftar även till att skydda den enskilde individen ifrån de hot och risker som tillgång till denna typ av verksamhet och uppgifter kan medföra.

Syftet med en säkerhetsprövning är att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som ska skyddas i säkerhetsskyddslagen, om personen är pålitlig ur säkerhetssynpunkt samt att utreda eventuella sårbarheter utifrån ett säkerhetsperspektiv.

Personalsäkerhet inom säkerhetsskydd består av två huvudsakliga delar:

  • säkerhetsprövning
  • utbildning i säkerhetsskydd

Säkerhetsprövningen består av en grundutredning med eller utan registerkontroll samt i vissa fall fördjupad personutredning. En säkerhetsprövning kan genomföras utan att personen placeras i säkerhetsklass. För att en person ska placeras i säkerhetsklass ska en begäran om registerkontroll skickas till Säkerhetspolisen. I annat fall genomförs säkerhetsprövningen utan hemställan om registerkontroll till Säkerhetspolisen.

Beslut om genomförande av säkerhetsprövning

Det är KTH:s säkerhetsskyddschef som fattar beslut om genomförande av säkerhetsprövning och inplacering i säkerhetsklass. Grunden för att åberopa de åtgärder som faller under säkerhetsskyddslagen avseende personalsäkerhet, är att det finns en kontrollorsak som är kopplad till Sveriges säkerhet.