Brandfarliga, explosiva och brandreaktiva varor
På KTH hanteras brandfarliga och explosiva varor i huvudsak inom utbildnings- och forskningsverksamhet, men förekommer även i andra sammanhang. För att säkerställa en säker hantering styrs verksamheten av lagar och föreskrifter. KTH:s säkerhetsavdelning ger stöd och vägledning i hantering, utbildning och uppföljning av brandfarliga, explosiva och brandreaktiva varor.
På KTH hanteras brandfarliga, explosiva och brandreaktiva varor främst inom utbildning och forskning, men även i andra sammanhang, som exempelvis desinfektionsmedel för hälso- och smittförebyggande syfte.
Lagkrav och regler
Regler för hantering av brandfarliga varor styrs av Lagen om brandfarlig och explosiv vara, föreskrifter från MSB samt andra relevanta lagar såsom arbetsmiljölagen (AML), miljöbalken och CLP-förordningen. Mängden av varan avgör om verksamheten är tillståndspliktig, men även utan tillstånd krävs följsamhet med säkerhetsföreskrifterna.
Ansvar och dokumentation
Den verksamhetsansvarige eller den med delegation ansvarar för att identifiera brandfarliga och tillståndspliktiga varor, samt säkerställa att hantering och förvaring följer gällande regler. Märkning och säkerhetsdatablad hjälper till att klargöra detta.
Aktsamhetskrav
De som hanterar brandfarliga varor ska vidta åtgärder för att förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom, samt förhindra obehörigt hanterande av varorna. För att uppnå detta ska KTH ha tillräckliga resurser, både personella och ekonomiska, samt rätt brand- och byggnadstekniska förutsättningar.
Riskutredning och kompetenskrav
Vid tillståndspliktig verksamhet krävs en riskutredning för att dokumentera möjliga faror från brand och explosion. Det finns även krav på kompetens, vilket innebär att de ansvariga ska ha kunskap om lagstiftning, brandfarliga varors egenskaper och riskerna i hanteringen.
Säkerhetsavdelningen
Säkerhetsavdelningen på KTH samordnar, vägleder och bidrar med administrativt stöd i hanteringen av brandfarliga varor. Säkerhetsavdelningen samverkar med tillsynsmyndigheter och genomför interna och externa tillsynsbesök för att säkerställa att regler följs.