Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Kurser

Introduktion till brandsäkerhet

Den här utbildningen vänder sig till dig som arbetar på KTH. Syftet med utbildningen är att du ska få den kunskap och information du behöver för att bidra till en brandsäkrare arbetsmiljö och känna dig säker på hur du ska agera i händelse av brand.

Utbildningen är digital i Canvas, obligatorisk för nya medarbetare och tar ca 30 min att göra. Registrera dig till Introduktion till brandsäkerhet

Grundläggande brandskyddskurs
Kursen vänder sig till KTH:s personal och doktorandstuderande. Teorin skall syfta till att förebygga/förhindra brand i skollokaler och kontor uppstår och begränsa konsekvenserna av brand och ge deltagarna kunskap utrymningsförutsättning och agerande vid en utrymning samt kunskap i den egna släckutrustning både teoretisk och praktiskt.
Antal deltagare per kurstillfälle är 20-150 personer.

Brandskyddskurs laboratoriemiljö
Kursen vänder sig till studenter. Teorin skall syfta till att förhindra att brand i kemiska laboratorier uppstår och begränsa konsekvenserna av brand. Information om de brandrelaterande egenskaper hos materialet/ämnet som hanteras (brandfarlig vara) samt åtgärder vid en brand. Ge kunskap om utrymningsförutsättning och agerande vid en utrymning samt kunskap i den egna släckutrustning både teoretisk och praktiskt.
Antal deltagare per kurstillfälle är 20-150 personer.

Utrymningsövning

Utrymningsövningar är en del i det systematiska brandskyddsarbetet och utförs för att kontrollera och verifiera rutiner samt påvisa uppkommande problem vilket kan behövas hanteras gällande utrymning vid t.ex. brand. Utrymningsövning ska ge personal och studenter vid KTH kompetens och erfarenhet för att tillse att en säker utrymning kan ske. Arbetsgivaren ska se till att det finns rutiner för att alla arbetstagare ska kunna utrymma arbetsplatsen.
Utrymningsövning ska planeras och genomföras tillsammans med verksamhets brandskyddsansvarige. Övningen genomförs med utgångspunkt från verksamhetsspecifika förutsättningar som t.ex.
-Processer som måste avslutas/pausas på ett sätt så att de inte medför risk för olyckor
-Personal med särskilda uppgifter i samband med utrymning
-Verksamhets färdigheter i samordning, kommunikation
-Med eller utan rök (teater rök ofarlig för personer och skadar inte maskiner annan materiel)

Uppföljning av utrymningsövningen ska ske i direkt anslutning till avslutad övning där genomgång av övningen diskuteras, vad som gick bra och ifall förbättringsåtgärder kan behövas.

Utrymningsövning kan om så önskas avropas och genomförs i samverkan med den brandkonsult KTH har avtal med.
 

Beställning av utrymningsövning görs genom särskilt framtaget formulär i blankettarkivet.
Beställning ska göras 8 veckor före datum för genomförandet av övningen.
Övningen utförs på vardagar mellan kl. 08:00 och 16:30 samt beställare ska ta hänsyn för eventuella tentamensperioder och kontrollskrivningar.