Hon är ny ledamot i fakultetsnämnden

Martina Lahmann har blivit invald som ny ordinarie ledamot i CBH:s fakultetsnämnd.
Hon är adjunkt och undervisar i kemi och matematik på basårsutbildningen i Flemingsberg.
– Det utlystes ett fyllnadsval efter vår mycket erfaren, kunnige och omtyckte kollega Mats Nilssons bortgång. Eftersom jag var en av kandidaterna när CBH:s fakultetsnämnd först bildades, blev jag tillfrågad om jag var fortfarande intresserad av att vara med. Det blir ett mycket spännande arbete och jag hoppas att jag kan bidra med något vettigt, säger Martina Lahmann.
Disputerade i Hamburg
Martina Lahmann disputerade 1997 i organisk kemi vid Hamburg universitetet, Tyskland. Hon blev sedan postdoktor och forskare på Stockholms universitet och därefter docent på Göteborgs universitet. Efter 13 år som ”senior lecturer” på Bangor University i Wales, England, kom hon 2021 till KTH Flemingsberg, där hon är anställd som adjunkt och undervisar i kemi och matematik på den tekniska basårsutbildningen.
Den 9 april 2025 utsågs hon till ledamot i CBH:s fakultetsnämnd och hennes första uppdrag blir att vara med i en arbetsgrupp som ska ta fram en handlingsplan för breddad rekrytering och breddat deltagande.
Vill arbeta för ett integrerat basår
Två områden som Martina Lahmann gärna skulle engagera sig i, i fakultetsnämnden, är samordning av utbildningar och kvalitetssäkring. Där tror hon att hennes erfarenheter från olika europeiska utbildningssystem skulle kunna vara till fördel.
– En aspekt som ligger högt på min önskelista är att arbeta fram en tydligare och bättre integration av basåret i KTHs utbildningar för både studenter och lärare. I samma linje önskar jag mig att vi blir ännu tydligare att vi är ett KTH och en CBH-skola om än vi finns fysisk på olika platser. Det känns självklart att vår skola ska ha en stark röst i fakultetsnämnden! Det är i alla fall min önskan, säger hon.
Vad anser du om fakultetsnämndens funktion och arbete?
– Fakultetsnämnden spelar en mycket viktig roll när det gäller att hålla samman organisationen, som ett slags spindel i nätet. Forskare, lärare och studenter är fokuserade på sina verksamhetsområden och hoppas för det mesta att allt runtomkring bara fungerar, fast de förmodligen vet att det inte är så. Samtidigt har många i olika chefspositioner tryckts in i administrativa roller där de tillbringar en alldeles för stor del av sin tid med att få ihop ekonomin. Fakultetsnämndens kollegiala röst bidrar både till att bibehålla balansen i universitets uppdrag och till hållbarhet.
Text: Sabina Fabrizi