Många sökande till CBH:s nya utbildningar

Årets antagning till det nya masterprogrammet i datadriven hälsa samt till KTH:s nya basårsutbildningar på kommunala lärcentra är nu klar. Samtliga drivs av CBH och söktrycket har varit stort.
– Det är roligt att det verkar bli en bra start. Vi har 45 bra antagna sökande. Det var konkurrens och det finns reserver, säger Per Dalhammar, utbildningsadministrativt ansvarig på CBH.
Masterprogrammet Datadriven hälsa startar för första gången i höst vid KTH Flemingsberg. Studenterna lär sig att bearbeta de stora datamängder som genereras inom sjukvårds- och hälsoområdet samt i andra delar av samhället. Det kan handla om allt ifrån patientdata till data från appar, aktivitetsarmband och rörelsemätare.
”Framväxande industri”
– Det är en framväxande industri eftersom det genereras jättemycket data från alla möjliga håll. Studenterna måste vara duktiga programmerare, men också förstå juridiska och etiska ställningstaganden, säger Per Dalhammar.
378 personer från hela världen sökte programmet, varav 137 hade det som förstahandsval. Den 27 mars antogs 49 personer, varav 45 är kvar i skrivande stund. Av dem kommer 25 personer från EU och resten är utomeuropeiska, vilket bedöms vara en bra spridning.
– Vi hoppas ha en första klass om 25 studenter i första omgången. Ibland får studenter ett annat erbjudande, så vi vet inte förrän sista dagen innan programmet börjar hur många de faktiskt blir. Vi har ännu inte hunnit etablera och marknadsföra programmet, så det är roligt att vi ser ut att lyckas med ambitionen att få ihop en hel klass, säger Per Dalhammar.
Populärt med nytt basår
Andra nya utbildningar som startar i CBH:s regi i höst är de nya basårsutbildningar som drivs i samarbete med kommunala lärcentra i Södertälje, Nynäshamn och Norrtälje. Efter att KTH:s campus i Södertälje lagts ner, ansvarar nu CBH för all basårsutbildning på KTH.
– Syftet för de här kommunerna är att erbjuda ett enklare sätt för deras ungdomar att ta del av den här basårsutbildningen. Lärcentra en del av kommunala Komvux, basårsutbildningen är ju på gymnasienivå, säger Per Dalhammar.
Även till dessa utbildningar ses ett stort underlag av sökande. I Norrtälje sökte 379 personer till basårets 16 utbildningsplatser, i Nynäshamn sökte 381 personer till 20 platser och i Södertälje var det 895 sökande till 36 platser. Antalet förstahandssökande var också stort, Södertälje sticker ut med 91 sökande i första hand.
– Basåren är jättepopulära, men om vi ser till antal platser så är de här nog ännu mer populära, säger Per Dalhammar.
Flest sökande lokalt
De flesta av de sökande kommer från de lokala orterna, vilket underlättar för att lyckas genomföra utbildningen. Undervisningen sker digitalt i ett klassrum, med fjärrundervisning från Flemingsberg. Det kommer att finnas tekniskt och visst pedagogiskt stöd på plats och studenterna åker också till Flemingsberg för att genomföra laborationer i fysik och kemi.
– Det har ju varit ett litet orosmoment att jättemånga från exempelvis Täby söker Södertälje, för då hoppar de av och det vill vi inte. Tanken är att göra det lättare för ungdomar på de här orterna att komma in och tillgodogöra sig de här kurserna och det har ju lyckats, säger Per Dalhammar.
Text: Sabina Fabrizi