Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Filöverföring med rsync, SCP, eller SFTP

Med rsync, scp eller sftp kan du kopiera filer mellan din dator och en shell-server på KTH. Det är även lättaste sättet att föra över filer till din AFS-hemkatalog, eller ladda upp filer till din personliga KTH-webbsida.

Alla dessa program använder varianter av SSH-protokollet för att säkert föra över data. I vanliga Linux- och Unix-miljöer används inställningarna för ssh även av scp och sftp.

OBS: Exemplen nedan förutsätter att du konfigurerat dina SSH-inställningar. Se Linux  eller macOS .

Vilken shell-server som helst  kan användas för filöverföring. Har du tidigare använt sftp.sys.kth.se (ett alias till en äldre shell-server) kan du ersätta det med servern för din affiliering; alla servrar använder samma AFS-hemkataloger.

För att ladda upp filer till din personliga KTH-hemsida, lägg dem i katalogen public_html. De kan då nås på https://people.kth.se/~username/.

Från lokal dator till KTH

För att föra över en enda fil till Private i din AFS-hemkatalog, med servernamnet konfigurerat i ~/.ssh/config på lokala datorn:

kinit -f username@KTH.SE ## om du inte har biljetter
scp <localfile> student-shell:~/Private/

För att föra över allt innehåll i den lokala katalogen project till classes/ab1234/project/

rsync -av project student-shell:classes/ab1234/

Se upp så att snedstreck (slash) blir rätt när du använder rsync:

 • anger du project/ (extra snedstreck) betyder det ”kopiera innehållet i katalogen” istället för ”kopiera katalogen”
 • anger du student-shell:classes/ab1234 (saknat snedstreck) betyder det ”kopiera project/* till ab1234/*” istället för ”… till ab1234/project/*

Se avsnittet Usage på man-sidan för rsync (extern länk) .

Du kan också använda kommandoradsprogrammet sftp för att föra över filer, men måste då hålla reda på både lokal katalog (lcd, lpwd) och fjärranslutningens katalog (cd, pwd), och använda put/get för att ladda upp resp. ladda ner filer.

Från KTH till lokal dator

Både scp och rsync kan jobba i bägge riktningar. Sätt bara KTH-sidans sökväg som första argument för att ladda ned till lokal dator.

kinit -f username@KTH.SE          ## om du inte har biljetter
scp student-shell:~/Private/<remotefile> . ## OBS: "." = aktuell katalog
rsync -av student-shell:classes kth-classes/

Grafiska klienter

Linux

De flesta filhanterare i Linux och Unix integrerar sftp. Om du öppnar "katalogen" sftp://student-shell/ (servernamn från ~/.ssh/config) kan du dra och släppa filer mellan filhanterarens fönster och kataloger på din dator.

macOS

Cyberduck finns i KTH Mac, eller från Cyberducks hemsida (extern länk) . Tyvärr stödjer det inte Kerberos (GSSAPI), vilket begränsar dig till shell-servrar som tillåter lösnordsinloggning.

Cyberduck

Windows

I Windows kommer installation av PuTTY även lägga dit kommandorads-verktygen PSCP och PSFTP. De fungerar snarlikt scp/sftp ovan, förutom att du explicit måste ladda en sparad PuTTY-session för att få korrekta inställningar ( GSSAPI-val påslagna som för SSH ). Se -load «sessionname» i dokumentationen.

Du kan även använda WinSCP. Tyvärr saknar det fullt stöd för Kerberos (GSSAPI), vilket kan begränsa dig till de shell-servrar som tillåter lösnordsinloggning.

Se även: Fjärråtkomst till KTHs SMB/Cifs-lagring  för fjärråtkomst av din Windows-hemkatalog.