Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Ubuntu

KTH Ubuntu är den Linux-baserade versionen av IT-arbetsplatsen. Det är en förvaltad Linux-installation och finns både för desktop-maskiner och servrar.

Ubuntu logo

Desktop-varianten används i datorsalar och på personliga arbetsstationer eller resursmaskiner, och server-varianten används både på timeshare-maskiner (shell-server, skal-server) och för andra servertjänster.

Du loggar in med KTH.SE-konto, och hemkatalog i AFS. Men givetvis kan lokal lagring, SMB-volymer och annan nätverkslagring också användas.

Fjärrinloggning görs med SSH (se lista över timeshare-maskiner ). Vi rekommenderar Kerberiserad SSH (GSSAPI), se instruktioner för fjärrinloggning .

KTH Ubuntu bygger på Ubuntus long term support-releaser (LTS) . Nuvarande version är 20.04. (Den tidigare versionen baserad på 18.04 kommer också vara i drift, tills maskiner kan uppgraderas eller ersättas.)

Datorsalsmaskiner måste köra en version som stödjs av standardapplikationer som COMSOL Multiphysics och Matlab vid läsårets start, och kan därför ligga något efter senaste LTS.

Standardapplikationer

När du loggar in möts du av skrivbordsmiljön GNOME.

Applikationer (grafiska program) startas från snabbstartspanelen Dash bar, till vänster i bilden nedan. För att hitta applikationer som inte ligger i favorit-listan, klicka på rutnätet med prickar längst ner. Om du börjar skriva namnet kommer bara applikationer vars namn (eller beskrivning) innehåller texten att visas.

Mer information finns i Handbok för Ubuntu-skrivbordet  som har ett avsnitt som presenterar GNOME 3 Shell  (den grafiska GNOME-miljön).

Förutom Ubuntus standardapplikationer finns det i KTH Ubuntu även licensierad programvara som Matlab, COMSOL Multiphysics, etc. Mer information finns i

Programvara i KTH Ubuntu

Default desktop in Ubuntu
GNOME Shell