Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Uppdatering av Mac från äldre macOS

För att säkra din Mac och få nya funktioner är regelbundna operativsystemsuppdateringar viktiga.
Om din Mac kör macOS 11 Big Sur eller äldre, krävs en uppdatering eller ersättning för att få säkerhetsuppdateringar och nya funktioner.

Apple stödjer de tre senaste macOS-versionerna med säkerhetsuppdateringar och nya funktioner, och många program kräver specifika macOS-versioner för att fungera korrekt. För att hålla din Mac säker och få tillgång till nya funktioner är därför regelbunden OS-uppdatering viktigt.

KTH följer Apple genom att stödja de tre senaste macOS-versionerna:

  1. version 14 (Sonoma)
  2. version 13 (Ventura)
  3. version 12 (Monterey)

För att säkerställa att KTH Backup (Crashplan), MS Office 365 och OneDrive fungerar korrekt, behöver din Mac vara uppdaterad till någon av dessa versioner.

Om din Mac endast kan uppdateras till Monterey och inte stödjer nyare macOS-versioner, kan det vara dags att överväga en datoruppgradering för att få tillgång till de senaste funktionerna och förbättringarna.

→ Mer att läsa om Apples säkerhetsuppdateringar

Viktigt:

Alla KTH-ägda datorer som kör macOS 11 (Big Sur) eller äldre måste uppdateras för att efterfölja KTH:s riktlinjer om datorsäkerhet.

Vilken version av macOS är installerad?

  • Gå in under Apple-menyn  i övre vänstra hörnet av skärmen, välj Om den här Macen
  • I panelen som öppnas ser du namn och version av macOS (som macOS Monterey 12.3 på bilden här nedan) samt modell och tillverkningsår för din dator.
  • Om din dator kör macOS 11 (Big Sur) eller äldre så måste den uppdateras– notera gärna vilken datormodell och år samt vilken version du kör– det kan vara till hjälp när du skall uppdatera. 
(vilket OS är installerat)

Kan min dator köra ett modernare OS?

Om du har en äldre dator kan du kolla på följande sidor hos Apple vilken macOS-version som datorn kan köra. Senaste macOS-versionen är Sonoma (september 2023).

Om din dator inte uppfyller minimikraven för Monterey, Ventura eller Sonoma kan heller inte något av dessa operativsystem installeras. I så fall är det nödvändigt att byta ut din nuvarande dator mot en nyare modell.

Innan man uppdaterar sin dator

Beroende på vilket OS din dator kör för närvarande så ser uppgraderingsprocessen lite olika ut.

Säkerhetskopiera dina data

Innan du påbörjar uppdateringar bör du se till att dina filer är säkerhetskopierade- de är det viktigaste du har på din dator. Det är visserligen ovanligt att data går förlorat vid uppgradering av macOS, men vi rekommenderar ändå att man alltid säkerhetskopierar sitt data.

Om du är ansluten till KTH:s backuplösning, Crashplan, så kontrollera när senaste uppdatering körts. Behöver du hjälp med det, kontakta it-support@kth.se .

Diskutrymme

För att kunna uppdatera operativsystemet på din dator behövs det ledigt utrymme. Ca 35 GB ledigt är tillräckligt.

Programvaror och kompabilitet

Från och med macOS 10.15 Catalina så togs stödet för 32-bitars program bort. Om du uppgraderar från en så gammal version av macOS kan du först behöva uppgradera programvarorna också för att kunna köra dem på det nya operativsystemet.

Hur man uppgraderar/uppdaterar sin dator

Försäkra dig först om att du har en säkerhetskopia av ditt data enligt ovan. 

Se till att du har gott om tid– en uppdatering kan ta mellan 20 och 120 minuter beroende på vilka OS-versioner som är installerade och som skall installeras.
Avsluta öppna program och följ sedan instruktionerna nedan. Det kan se olika ut beroende på din OS-version, men principen är likadan.

  1. Öppna Systeminställningar (System Preferences)
System Preferences

2. Välj och öppna Programuppdateringar (Software Update) 

I panelen syns vilken/vilka uppdateringar som är tillgängliga.

Software update

Klicka på Uppdatera (Update Now/Restart Now)

Datorn kommer att hämta ned aktuell uppdatering från Apple och sedan starta om datorn för att påbörja installation (alternativt om den hämtat OS:et redan startar den om omedelbart). Hela flödet kan ta mellan 20 och 120 minuter, beroende på uppdateringens storlek och från vilket operativsystem du uppdaterar. 

Behöver du hjälp att uppdatera din dator?

Anställda kan kontakta it-support@kth.se  för att få hjälp att uppgradera sin dator.