Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Mac

Här finner du information och instruktioner för att kunna använda Mac effektivt i KTH:s IT-miljö. För dig som använder en Mac på KTH, både KTH Mac och din egen.

KTH Mac

KTH Mac är Mac-varianten av IT-Arbetsplatsen. Med denna tjänst får man lättillgänglig tillgång till programvaror, backup, uppdateringar och andra tjänster.

Tjänsten KTH Mac

KTH Self Service- program för KTH Mac

Aktuellt

Vi inventerar ständigt datorerna i våra system och ser till att de kör uppdaterade operativsystem som möter dagens säkerhetskrav.

Apple stöder det senaste macOS– macOS 14 Sonoma– och de två föregående macOS 13 Ventura och macOS 12 Monterey– med säkerhetsuppdateringar. Vi följer Apple i detta för de datorer vi ansvarar för. Kör din dator ett äldre macOS kommer du därför att få notifieringar från oss om att uppdatera ditt operativsystem.

Om din dator kör en äldre version skall du alltså uppdatera ditt OS, enligt våra instruktioner för Uppdatering av Mac från äldre macOS .

Om din dator är för gammal för att stödja dessa versioner kan det vara dags att överväga en hårdvaruuppgradering. En modern Mac förbättrar inte bara säkerheten utan också arbetsupplevelsen med tillgång till de senaste programmen, funktionerna och programvaruuppdateringarna. 

Behöver du hjälp eller har frågor kring uppdatering så kan du vända dig till it-support@kth.se

Aktuell Apple-information

Aktuella versioner:

KTH Mac stöder de senaste 3 macOS-versionerna: macOS 12 (Monterey), 13 (Ventura) och 14 (Sonoma). 

Följande är de senaste OS-versionerna från Apple:

 • macOS 14.5 , macOS 13.6.7, macOS 12.7.5
 • iOS 17.5
 • ipadOS 17.5
 • watchOS 10.5

Alla användare uppmanas att hålla sina enheter uppdaterade till senast möjliga version.

macOS Sonoma

Sen september 2023 är det Sonoma som är det senaste aktuella macOS, och det vi kör på KTH.

Se mer på www.apple.com/se/macos/sonoma/

Kompatibla datorer

Sonoma stöds officiellt av alla Intel Macar med T2 chip, alla Apple silicon Macar, och bara en Intel Mac utan T2 chip, nämligen iMac 2019 (iMac19,x):

Mac mini: 2018 och senare
Mac Pro: 2019 och senare
Mac Studio: 2022 och senare

iMac: 2019 och senare
iMac Pro: 2017

MacBook: inte kompatibel
MacBook Air: 2018 och senare
MacBook Pro: 2018 och senare

Att en dator är kompatibel innebär inte att alla nya funktioner kan användas- fler och fler funktioner kräver den modernare Apple-processorns funktionalitet och kapacitet.

Förberedelser

Ditt data

 • Se till att datorn har en aktuell backup (TimeMachine eller Crashplan) av datorn så att du kan återläsa ditt data om du får problem.
 • Se till att OneDrive har synkat allt du lagt i OneDrive-katalogen.

Hårddisk

Kontrollera din SSD innan du uppgraderar systemet, så att den är hel och har tillräckligt utrymme (minst 40 GB över). Om du uppgraderar från en macOS-version före 10.13 kommer uppgraderingen att konvertera filsystemet och filstrukturen på din Mac till APFS.

Applikationer

 1. Uppdatera alla program INNAN du uppgraderar så långt det går. Själva uppdateringsprogrammen till många program kan vara inkompatibla med macOS 14.0. Se punkt 4.
 2. Kontrollera att programmen är kompatibla med systemet- 32-bitarsprogram fungerar inte. Kontrollera med  > "Om den här datorn" > Systemrapport >Programvara > Program, kolumn "64-bitar ja/nej" (skiljer sig mellan olika versioner av macOS). Ytterligare inkompatibilitet kan förekomma, kontrollera på tillverkarens hemsida. Detta gäller också pluginer till olika programvaror.
 3. Avinstallera gamla program INNAN du uppgraderar. Se punkt 2.

Tid att uppgradera

Uppgraderingen tar tid, ofta en timme eller mer, så gör den när du har tid att avvara datorn.

macOS Sequoia

macOS Sequoia logo

Apples årliga stora macOS-systemuppgradering, senaste kallad Sequoia, presenterades 10 juni 2024 på utvecklarkonferensen WWDC. Med stort fokus på AI kräver macOS alltmer den kraft som Apples egna processorer har. macOS Sequoia släpps med stor sannolikhet i början av oktober.

Vi rekommenderar att man inte kör preview-versionen av macOS Sequoia på sin arbetsdator, utan väntar tills den släpps officiellt i höst.

Förändringar och nyheter

Mycket fokus i presentationen av Sequoia handlade om användarupplevelse, med ytterligare widgets på skrivbordet, funktioner i anteckningar, funktioner för samarbete och sådant. Den stora förändringen är dock Apple Intelligence, där AI bidrar i många appar och funktioner med text och bild. Den körs enbart på enheten och inte i molnet.

Apple Intelligence och Siri:

 • Apple intelligence i macos Sequoia ger personlig och kontextberoende hjälp
 • Siri förstår bättre och kan ge kontextberoence hjälp

Continuity:

 • iPhone-spegling gör att du kan hantera och kontrollera din telefon på Macen, även när den ligger i fickan.
 • Du kan dra-och-släppa mellan telefon och dator, och få telefonnotiserna på datorn

Produktivitets- och kommunikationsverktyg:

 • förenklad fönsterhantering och presentatörsvy i videosamtal
 • förbättrade skrivverktyg, bakgrunder i videosamtal och sammanfattning av webbsidor i Safari
 • Password-app för att hantera alla lösenord

Annat:

 • live transkribering av tal i Anteckningar
 • förbättringar i Kalkylator, Kalender, Freeform och Foton

Se mer på www.apple.com/macos/macos-sequoia-preview

Kompatibla datorer

macOS 15 Sequoia skärper hårdvarukraven måttligt jämfört med förra året- bara Macbook Air behöver vara nyare. Som alltid så kräver många nya funktioner en kraftfull processor för att kunna användas.

Mac mini: 2018 och senare

Mac Pro: 2019 och senare

Mac Studio: 2022 och senare

iMac: 2019 och senare

iMac Pro: 2017

MacBook: inte kompatibel

MacBook Air: 2020 och senare

MacBook Pro: 2018 och senare

Att en dator är kompatibel innebär inte att alla nya funktioner kan användas- fler och fler funktioner kräver den modernare Apple-processorns funktionalitet och kapacitet.

Datorsalarna kör macOS 13 Sonoma

Samtliga Mac-datorsalar i byggnad 43:3 (Turkos, Violett, Konst och Musik) kör macOS 14.x med lokal hemkatalog och tillgång till AFS- och Windowshemkatalog. Läs mer här: Hemkatalog i Mac-datorsal  

De iMacar som finns i datorsalarna har enbart USB-C. Behöver man använda USB-A i datorlabbar eller för personlig datorlagring behöver man därför en adapter.