Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Järnvägsmannen byter spår och tar ledningsuppdrag på SCI

Man framför tegelvägg
Sedan 1 februari 2024 är professor Sebastian Stichel SCI-skolans nye vice skolchef och blivande ansvarig för fakultetsförnyelse. Foto: Marta Marko-Tisch
Publicerad 2024-02-09

Efter många år som föreståndare för KTH Järnvägsgruppen har professor Sebastian Stichel beslutat att ägna mer tid åt sin andra hjärtefråga: fakultetsförnyelse. Han är SCI-skolans nye vice skolchef och blivande FFA.

Berätta om din bakgrund.

Jag växte upp i Berlin där jag också påbörjade min akademiska bana, med studier i Farkostteknik vid TU Berlin, där jag också disputerade. Mitt första möte med KTH skedde genom ett utbytesprogram på masternivå. Efter min doktorsexamen erbjöds jag en forskartjänst vid KTH, vilket blev startskottet på min karriär här. Dessutom har jag tillbringat ett decennium hos Bombardier i Västerås, en ledande aktör inom tågindustrin. Sedan 2010 är jag professor på KTH.

Sebastian Stichel

  • Professor i spårfordonsdynamik sedan 2010
  • Föreståndare för KTH Järnvägsgruppen sedan 2011 och leder flera projekt inom storsatsningen EU-Rail
  • I fritiden kopplar han av med längskidor och löpning

Varför ville du bli vice skolchef och FFA?

Jag har tidigare varit prefekt för Institutionen för Farkost- och Flygteknik. De senaste fyra åren har jag haft rollen som FFA på Institutionen för Teknisk Mekanik. I båda de uppdragen har jag upptäckt hur inspirerande det är att jobba med rekryteringar och befordringar och att träffa nya kollegor. Det känns också som en mycket viktig uppgift. Jag tycker dessutom om att syssla med mera övergripande frågeställningar som rör hela skolan och hela KTH som komplement till utbildning och forskning inom mitt ämne.

När påbörjade du din nya roll och vad står först på agendan?

Jag har börjat den 1 februari. Under de första månaderna kommer jag att arbeta sida vid sida med Mark Pearce, skolans nuvarande FFA, för att smidigt övergå till min nya roll. Min första prioritet är att bekanta mig med aktuella ärenden och delta i möten, såsom rekryteringsnämndens, för att effektivt komma in i mitt nya uppdrag.

Vad händer med dina andra uppdrag?

Vid årsskiftet överlämnade jag ansvaret som institutionens FFA till Elena Gutierrez Farewik. Jag kommer också att lämna över uppdraget som föreståndare för KTH Järnvägsgruppen  till någon annan. Jag har varit föreståndare ganska länge, så det känns rätt att lämna detta ansvar.

Förutom din nya roll, vad ägnar du dig mer åt?

Jag kommer att fortsätta att undervisa och att ta hand om forskargruppen spårfordon. Det kommer att fylla den tiden jag inte är FFA. För att koppla av på helgerna tycker jag om att ta på mig längdskidorna på vintern eller att gå ut och springa en runda på sommaren, ett utmärkt sätt att återhämta sig och ladda batterierna.