Till innehåll på sidan

Månadens profil: Erik Olsson, Docent i Hållfasthetslära

Publicerad 2020-04-27

Intervju med Docent Erik Olsson

Erik Olsson

1. Hur började det för dig? Vad fick dig att välja just ditt ämne?

När jag skulle välja inriktning efter tre år på Teknisk Fysik på KTH så hade jag insett att ja ville arbeta inom ett tillämpat område som är viktigt för svensk industri. Grundkursen i Hållfasthetslära hade gjort ett gott intryck på mig ett år tidigare. Jag gjorde senare mitt exjobb på institutionen och trivdes väldigt bra i den miljön. När det sedan fanns lediga doktorandtjänster så var det naturligt att jag fortsatte.

2. Varför behövs forskning om hållfasthetslära?

Kunskaper i hållfasthetslära är en grund för ett hållbart samhälle! Vi måste konstruera våra produkter så att de håller så lång tid som möjligt och så att materialåtgången minskar. Stora vinster kan göras genom att utnyttja material på bättre sätt i olika produkter.

3. Vad forskar du om just nu?

Nu under våren är jag föräldraledig med min son, Emil. När jag kommer tillbaka efter sommaren är det

Bilden visar hur vi modellerar innanmätet av ett litiumjonbatteri med partiklar

 mycket som pågår. Jag handleder en doktorand, Elaheh Etemadi, som studerar det mekaniska beteendet hos litiumjonbatterier med partikelmetoder (se bild). Målet är att förstå varför batterierna tappar kapacitet efter tid.

Jag studerar även utmattning av härdat stål med målet att optimera härdprocessen av exempelvis kugghjul. Scania och Atlas Copco är viktiga samarbetspartners i detta arbete.

Ett tredje område som jag kommer fortsätta med under hösten är modellering av järnvägsbankar för höghastighetståg. Målet är att kunna förutsäga hur stora sättningar som fås efter lång tid och designa banan så att användningen av betong minimeras vilket leder till mindre miljöpåverkan under bygget. Detta arbete sker tillsammans med ABE-skolan på KTH .

4. Hur känns det när du gjort ett framsteg?

I och med att det är så mycket som pågår så är det bara att ge sig på nästa problem.

5. Vad kommer du själv att få Nobelpriset för?

Haha, forskning inom hållfasthetslära brukar ju inte direkt resultera i ett Nobelpris även om det hände 1946 i fysik.

6. Till sist, vad gör du när du inte ägnar dig åt forskning på KTH?

Jag försöker att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Innan jag blev pappa så var jag uppe och fjällvandrade varje sommar. Jag gillar även terränglöpning och att vara ute på sjön och fiska.