Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Strategi för likvärdig examination: inkluderande examination

Den enklaste strategin för likvärdig examination är att göra examinationen inkluderande, så att den fungerar för alla eller så många som möjligt, utan att några anpassningar behöver göras. 

Ett exempel på inkluderande examination är att lägga examinationer dagtid måndag-fredag, så att föräldrar lättare ska kunna vara med. KTH har en bestämmelse om detta i Riktlinje om läsårets förläggning och planering, som säger:

Undervisning och examination förläggs i första hand vardagar kl. 8:00-17:00.

Tänk på att många studenter har anpassad examination med rätt att sitta 50% längre tid vid en skrivning. För att skrivtiden inte ska bli orimligt lång och sen för studenter med 50% längre tid är det lämpligt att den ordinarie skrivningstiden begränsas så att även examination med förlängd skrivtid ryms inom tidsintervallet 8:00-17:00.

Vad är en inkluderande deadlinetid för examinerande inlämningsuppgifter? Sedan 31 oktober 2022 är Canvas förvalda inlämningstid 19:00 (tidigare var den 23:59). Tiden 19:00 är vald för att uppmuntra studenter att arbeta dagtid och så att den som har undervisning till 17:00 har tid att resa hem och skicka in inlämningen efter undervisningen. Detta hjälper, förutom studenter som är föräldrar, också studenter som har problem med prokrastinering och som om deadline var 23:59 hade stannat uppe och arbetat med uppgiften ända till midnatt. Studenter som föredrar att arbeta sent på kvällen kan fortfarande göra det om deadline är 19:00, men då under kvällarna före deadline. Om det inte finns särskilda pedagogiska skäl att ha en annan inlämningstid rekommenderas du därför att använda 19:00 under en vardag för dina inlämningsuppgifter.

Ett annat exempel på inkluderande examination är att ge gott om tid för inlämningsuppgifter, alltså från det att uppgiften publiceras (givet att studenterna då har nödvändiga kunskaper för att utföra uppgiften) och deadline för inlämning. Finns det tillräckligt med tid så behöver inte den som har dyslexi, eller av andra skäl behöver gott om tid för att läsa och ta till sig text, ansöka om extra tid. 

Ytterligare ett exempel på inkluderande examination är tillgänghetsanpassade examinationsuppgifter, labbinstruktioner mm.