Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Kvalitetsarbete inom forskning

KTH jobbar systematiskt med kvalitetsarbete inom forskning. Här hittar du vilka delar som ingår i KTH:s kvalitetsarbete för forskning, hur arbetet genomförs och hur ofta.

KTH tillämpar ett sammanhållet system för kvalitetssäkring av utbildning, forskning och samverkan. Kvalitetssäkringsarbetet inom forskning ska, liksom kvalitetssäkringsarbetet inom utbildning, vara en integrerad del i verksamheten. Kvalitetssäkringsarbetet ska relatera till såväl nationella som internationella riktlinjer, de mål som anges i KTH:s utvecklingsplan samt de mål och krav som uttrycks i KTH:s centrala styrdokument.

Kvalitetssystemet är under utveckling och sidans innehåll kan komma att uppdateras.

Riktlinje för kvalitetsarbete inom forskning

På den här sidan hittar du kortfattad information om KTH:s kvalitetsarbete för forskning. Se rektors beslut om riktlinje för alla detaljer kring kvalitetsarbetet. Ledningskansliet inom verksamhetsstödet och fakultetsrådet ansvarar för riktlinjen.

Riktlinjer för KTH:s kvalitetsarbete

Kvalitetsarbetets omfattning och innehåll

KTH:s system för kvalitetssäkring av forskning omfattar årlig kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning vart sjätte år.

Innehållet som kvalitetssäkras och de krav som tillämpas vid kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av forskning ska utgå ifrån KTH:s egna mål och de nationella och internationella riktlinjer samt det nationella kvalitetssystem som UKÄ formulerat.

Samverkansaspekter ska integreras i såväl kontinuerlig uppföljning som regelbunden granskning av KTH:s forskning.

Kontinuerlig uppföljning årligen

Den kontinuerliga uppföljningen av forskning följer en ettårig cykel och integreras genom kvalitetsdialogerna i den årliga verksamhetsuppföljningen. Dekanus ansvarar för planering och genomförande av den kontinuerlig uppföljningen av KTH:s forskning i enlighet med rektors riktlinjer och fakultetsrådets anvisningar.

Den kontinuerliga uppföljningen ska omfatta aggregerade analyser på skolnivå som bygger på analyser från samtliga forskningsenheter inom skolan. Rekommendationer från den kontinuerliga uppföljningen ska inarbetas i verksamhetsplanen med skolbilaga och följs upp genom kvalitetsdialogerna i den årliga verksamhetsuppföljningen. Skolchef ansvarar för att resultatet av den årliga kontinuerliga uppföljningen öppet presenteras och diskuteras med skolans forskare och lärare.

Regelbunden granskning vart sjätte år

Den regelbundna granskningen av forskning ska ske samlat vart sjätte år och bestå av en självärderingsprocess och extern kollegial bedömning. Vicerektor för forskning ansvarar för planering och genomförande av regelbunden granskning av KTH:s forskning i enlighet med rektors riktlinjer och fakultetsrådets anvisningar.

Resultaten av den regelbundna granskningen ska redovisas till fakultetsrådet och följas upp i samband med kvalitetsdialogen i den årliga verksamhetsuppföljningen. Dekanus ansvarar för att resultatet av den regelbundna granskningen öppet presenteras och diskuteras med lärosätets forskare och lärare

Egeniniterad kvalitetsutvärdering inom forskning (RAE)

KTH har gjort egeninitierade kvalitetsutvärderingar för forskning, Research Assessment Exercise (RAE). Utvärderingarnas huvudsyfte är identifiera styrkor och svagheter och på så sätt vara kvalitetsdrivande och ge vägledning inför framtida satsningar. Den senaste gjordes 2021.

RAE2021: Research Assessment Exercise

Ansvarsfördelning för kvalitetsarbetet

KTH:s delegationsordning och arbetsordning styr ledningens övergripande ansvar för verksamhetens kvalitet och kvalitetssäkring.

Fakultetsrådet ansvarar för att KTH:s kvalitetssystem följs upp, utvärderas, utvecklas och återkopplas kontinuerligt för att säkerställa att systemet är effektivt och ändamålsenligt. Fakultetsrådet beslutar också om anvisningar för kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av KTH:s forskning.

På lärosätesnivå ansvarar dekanus för kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av KTH:s forskning. På skolnivå ligger ansvaret på skolchefen. Skolchef, eller annan person i skolledningen som skolchef utsett, ansvarar för planering och genomförande av aktiviteter för kontinuerlig uppföljning och regelbunden granskning av forskning inom sin skola.

Har du frågor?

Om du undrar något om KTH:s kvalitetsarbete är du välkommen att kontakta kvalitetssamordningen på kvalitetssamordning@kth.se