Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

STINT

STINT, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, har i uppgift att främja internationalisering av svensk högre utbildning och forskning. STINT erbjuder ett antal bidrag och stipendieprogram där KTH kan söka finansiering för olika former av internationella aktiviteter inom utbildning och forskning.

Programmen har avsikten att täcka upp de olika behov som finns från initiering av internationella projekt, via fyraåriga internationella samarbeten på institutionsnivå, till strategisk internationalisering på lärosätesnivå. Ansökan kan göras av KTH-personal direkt till STINT på alla program med undantag för "Strategic Grants for Internationalization" och "Teaching Sabbatical". Stöd i ansökningsprocessen erbjuds.

Bidrag och stipendieprogram från STINT

Strategic Grants for Internationalization

Högre utbildning och forskning befinner sig i en mycket dynamisk tid och det innebär nya möjligheter och utmaningar samt stora krav på tydliga mål och strategier för internationalisering vid lärosätena. Med Strategic Grants for Internationalisation vill STINT bidra till förnyelse och utveckling av internationaliseringsstrategier på lärosätesnivå. Programmet riktar sig till lärosätesledningen. Ansökan ska omfatta strategiskt angelägna internationaliseringsinsatser som samtidigt tar tillvara enskilda eldsjälars erfarenhet och engagemang vid respektive lärosäte. Ansökan måste framläggas av Rektor.

Mer information och ansökan hos STINT

STINT International Postdoc

STINT International Postdoc vänder sig till forskare som avlagt doktorsexamen vid svenskt lärosäte högst två år före sista ansökningsdatum, alternativt har redan inplanerad doktorsexamen inom ett år från sista ansökningsdatum. Den postdoktorala vistelsen ska erbjuda en ny erfarenhet för forskaren vid ett lärosäte i ett land utanför EU/EFTA (inkl. Storbritannien) och kan inte förläggas till ett land från vilken stipendiaten har tidigare akademisk examen eller medborgarskap.

STINT International Postdoc in Sweden vänder sig till forskningsledare vid svenskt lärosäte som till sin miljö vill inbjuda forskare som avlagt doktorsexamen vid ett lärosäte utanför EU/EFTA (inkl. Storbritannien) högst två år före sista ansökningsdatum, alternativt har redan inplanerad doktorsexamen inom ett år från sista ansökningsdatum.

STINT International Postdoc och STINT International Postdoc in Sweden är personliga stipendium om 1 000 000 kronor för en minst ett år lång postdoktoral vistelse. Medföljandebidrag om 100 000 kr kan tillkomma för upp till två medföljande, för ett maximalt stipendiebelopp om 1,2 miljoner kr.

Projektstart ska ske året efter utlysningen stänger, tidigast från den 1 juli. Tidsperioden för den postdoktorala vistelsen ska vara sammanhållande och kan inte delas upp i flera kortare perioder.

www.stint.se/en/program/stint-international-postdoc/

Teaching Sabbatical

STINT:s program Teaching Sabbatical syftar till att utveckla såväl individer som institutioner. Genom att ge svenska universitets­- och högskolelärare internationella erfaren­heter med utgångspunkt i lärar­rollen, snarare än i forskar­rollen, vill STINT bidra till att utbildningen förnyas och nya nätverk skapas. Med stipendieprogrammet vill STINT markera att akademiska lärare behöver internationella förebilder och erfarenheter.

Deltagande lärare vistas vid det utländska lärosätet under hela höstterminen (augusti - december). Utgångspunkten är att de ska undervisa, till exempel genom att ge en kurs själv eller tillsammans med en kollega på värdlärosätet ("co-teaching"). STINT samarbetar med utvalda lärosäten baserade i USA, Singapore, Hong Kong Japan och Botswana. KTH inbjuds att nominera tre kandidater vid varje utlysning. STINT:s mål är att utfärda minst 10 stipendier årligen.

Beslut om KTH:s nomineringar tas av vicerektor för internationella relationer efter förslag från avdelningschef/prefekt. Förslag på kandidater görs senast 30 augusti genom att skicka ifyllt dokument (docx 1,2 MB)   till bassamk@kth.se .

Utlysningstext 2024 från STINT (pdf 190 kB)

I nomineringen till den tidigare utlysningen (2023) har bedömning av inkomna ansökningar gjorts enligt följande kriterier:

• Engagemang för utbildningsfrågor

• Motivering av val av universitet

• Lärandemål och förväntningar på värduniversitetet

• Förväntad utveckling efter vistelsen vid värduniversitetet (egen och institutionens

Mer information