Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Använd online-whiteboardtavlor för att utveckla din pedagogiska idé

Online-whiteboardtavlor är digitala arbetsytor som kan användas som en fysisk whiteboard men erbjuder många fler funktioner. De erbjuder interaktiv presentation, kollaborativa arbetsmöjligheter och kan sparas för senare tillfällen. Deras tillämpningar kan hjälpa dig att utveckla dina pedagogiska tankar och bidra till din lektionsplanering. Dessa arbetsytor kallas även för Online Collaborative Whiteboard Platforms (OCWP).

Vad är online-whiteboardtavlor?

En online-whiteboardtavla är en kollaborativ skriv- och arbetsyta som finns tillgänglig online i ett virtuellt utrymme. Både lärare och studenter kan använda dem för att exempelvis brainstorma, organisera idéer, samskapa och arbeta med projekt, både synkront eller asynkront. Dagens online-whiteboards är huvudsakligen molnbaserade och inkluderar flera interaktiva funktioner, som exempelvis att skriva, rita och kommentera samt bifoga bilder, webblänkar och videor.

Vad är en OCWP?

Verktygen som tillhandahåller dessa virtuella utrymmen med online-whiteboardtavlor kallas för OCWP (Online Collaborative Whiteboard Platforms). KTH tillhandahåller flera OCWP:er genom licenser och avtal eftersom olika verktyg passar bra vid olika scenarior.

En OCWP kan användas på distans, på plats i ett klassrum eller i en hybridsituation och kan ofta ersätta eller komplettera en fysisk whiteboard. Vad som passar bäst beror på situation och vilket verktyg du använder.

För en genomgång av önskvärda funktioner i en OCWP, läs University of Edinburghs kortfattade granskning av ett urval av OCWP:er: Systematisk genomgång av OCWP inom högre utbildning (engelska, PDF 238kb) .

Fördelar och utmaningar

En OCWP kan främja aktivt och kollaborativt lärande hos dina studenter på ett sätt som kan vara svårt med en fysisk whiteboard. En fördel med dessa verktyg är att de stödjer interaktivitet samtidigt som informationen på dem är bestående. Genom dess flexibla arbetssätt erbjuder de dig som lärare möjligheter att utveckla dina pedagogiska tankar och din undervisning. En OCWP kan dock innebära vissa utmaningar som du behöver vara medveten om. Du behöver även ta hänsyn till den digitala tillgängligheten.

Fördelar och utmaningar med online-whiteboardtavlor (OCWP)

Användningsområden

Flexibiliteten hos OCWP:er gör att du kan använda dem i många läraktiviteter utöver konventionell whiteboardanvändning. En OWCP kan stödja brainstorming, samskapande, interaktiva presentationer och även användas med modellen Omvänt klassrum. Här beskriver vi dessa scenarier och deras möjliga utmaningar för att förverkliga din pedagogiska idé.

Användningsområden för online-whiteboardtavlor (OCWP)

Verktyg på KTH

KTH tillhandahåller flera OCWP:er genom licenser och avtal: Lucidspark, Lucidchart, Microsoft Whiteboard och Zoom Whiteboard. Dessa verktyg har olika förutsättningar för interaktivitet och moderering, så de lämpar sig olika bra i olika situationer. Denna sida går igenom deras för- och nackdelar samt rekommenderar kompletterande verktyg.

Verktyg för online-whiteboardtavlor på KTH