Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Diskussioner som lärandestöd

Ett effektivt och pedagogiskt arbetssätt är att få studenterna att lära av varandra genom diskussioner även när deras diskussioner inte är bedömda. Beroende på syfte kan du som lärare strukurera diskussionerna på olika sätt. Vill du exempelvis att studenterna ska kunna ta del av fler perspektiv på specifika uppgifter eller vill du att de ska kunna ställa frågor om vad som helst i kursen? Vi går igenom dessa två syften nedan.

Öka kommunikationen och studenters samarbete i din kurs

Diskussionforum är ett av tre verktyg för att främja det digitala samarbetet mellan studenterna som rekommenderas av Stefan Hrastinski, professor vid avdelningen för digitalt lärande på Lärandeinstitutionen, ITM. Läs mer om hans forskning om socialt lärande och hur kommunikation och samarbete  kan användas som pedagogisk metod.

Uppgiftsspecifika diskussioner

Ett enkelt sätt att motivera studenter till att diskutera med varandra är att koppla varje diskussion till en specifik uppgift eller fråga. Det ger dem ett tydligt syfte även om diskussionen inte är en del av bedömningen. Dock kräver den här användningen av diskussioner mer tidsinvestering för lärare än ett studentdrivet hjälpforum kräver. Uppgifterna/frågorna måste vara utformade för att kunna diskuteras och när uppgiften är inlämnad bör diskussionerna stängas för kommentarer.

Ett exempel på en uppgiftsspecifik diskussion är en inlämningsuppgift där studenterna ska läsa och analysera en text utifrån givna frågor och de uppmanas att diskutera frågorna i diskussionsforumet. Studenterna kommer då stöta på perspektiv och åsikter utöver deras egna och kommer kunna skriva en bättre analys efter diskussionen.

Du kan låta studenterna skapa egna diskussionstrådar, men för just uppgiftsspecifika diskussioner passar det väldigt bra att du som lärare skapar färdiga diskussionstrådar för varje uppgift eller fråga. Det signalerar också till studenterna att du förväntar dig att de är aktiva i diskussionerna.

Studentdrivet hjälpforum

Studenter ställer ofta frågor till dig som lärare som någon annan i kursen lätt kunnat svara på, men eftersom de har din mejl är det du som får frågorna. En vanlig fråga kan leda till väldigt många mejl, men om frågan istället ställs i ett öppet hjälpforum räcker det med ett svar. Detta minskar arbetsbördan för dig som lärare. Om hjälpforum är studentdrivet, dvs. studenter besvarar varandras frågor, ökar det även interaktiviteten mellan studenterna.

I ett studentdrivet hjälpforum kan du låta studenterna skapa egna diskussionstrådar när de har en fråga som de inte hittar ett svar på, men du kan även skapa färdiga trådar på specifika områden (t.ex. hitta studiegrupper, hjälp med begrepp, studietips osv.) och be studenterna ställa och besvara frågor i kommentarerna.

Obs! Vi rekommenderar starkt att du uttryckligen säger till studenterna att svar på frågor om admin endast ska besvaras av lärare, inte studenter. Exempel på admin-frågor kan vara tid för tentamen eller betygsgränser. Får de inte svar bör de kontakta ansvarig lärare via mejl. Detta för att undvika ryktesspridning som kan leda till exempelvis att studenter missar inlämningar.